İlköğretim öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları, beslenme eğitimine ihtiyaç duyma durumları ve beslenme eğitiminden beklentileri
Nutrition habits of primary school students, their need for nutrition education and their expectations from nutrition education
  1. Tez No: 133915
  2. Yazar: MEVLÜDE DAŞBAŞI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ FUAT ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ev Ekonomisi, Eğitim ve Öğretim, Home Economics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme Eğitimi, Beslenme Eğitimine İhtiyaç, Beslenme Alışkanlıkları ve Beslenme Eğitiminden Beklentiler, Nutrition Education, Nutrition Habits, Nutrition Education Needs, Nutrition Education Expectations
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Ekonomisi ve Beslenme Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
VI ÖZET Bu araştırma ilköğretim sekizinci sınıf öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarını, beslenme eğitimine ihtiyaç duyma durumlarını ve beslenme eğitiminden beklentilerini belirlemek amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırma, Yozgat il merkezindeki ilköğretim okullarında okuyan sekizinci sınıf öğrencilerini kapsamaktadır. Araştırma 2002-2003 yıllan arasında yapılmıştır. Araştırma kapsamına alman okullar, basit tesadüfi örneklem yoluyla seçilmiştir. Araştırmaya 496 kız, 654 erkek olmak üzere toplam 1150 öğrenci katılmıştır. Veriler anket tekniği ile toplanmıştır. Elde edilen verilerin sayı ve yüzde oranlan tablolara yansıtılmıştır. Kız ve erkek öğrencilerin, annelerinin eğitim seviyesi ile öğrencilerin beslenme alışkanlıkları arasındaki farkın önemlilik testi için khi-kare analizi kullanılmıştır. Araştırmada öncelikle öğrencilerin kendilerine ve ailelerine yönelik beslenme alışkanlıkları tespit edilmiştir. Daha sonra bu alışkanlıklara annenin eğitim durumunun etkisi saptanmıştır. Öğrencilerin beslenme alışkanlıklarına bakıldığında; düzenli yemek yedikleri (Kızların %61.9'u, Erkeklerin %69.7'si), içecek olarak suyu tercih ettikleri (Kızların %49.2'si, Erkeklerin %64.4'ü), öğün aralarında bir şeyler tüketme (Kızların %86.1'i, Erkeklerin %86.7'si) ve yemek seçme eğilimleri(Kızların %67.9'u, Erkeklerin %59.1 'i) olduğu tespit edilmiştir. Daha sonra, öğrencilerin beslenme eğitimi isteyip istemediklerine bakılmıştır. Öğrencilerin %76.9'u beslenme eğitimi almak istemiştir. Beslenme eğitimi almak isteyen öğrencilerin, daha çok yaşlarına uygun beslenme eğitimi almak istedikleri, eğitim için beslenme öğretmenini seçmişlerdir. Onlar uygulamalı eğitimden yanadırlar.vıı Öğrencilerin ev ekonomisi derslerinde beslenme ile ilgili üniteleri genelde işlemedikleri (Kızların %86.1'i, Erkeklerin %87.6'sı), işleyen öğrencilerin de bu bilgileri yeterli bulmadıkları ortaya çıkmıştır (Kızların %61.9'u, Erkeklerin %69.7'si). Beslenme eğitimi almak istemeyen öğrencilerin oranı % 23.0'dır. Öğrenciler bu eğitimi gereksiz buldukları, ailelerin beslenme bilgi ve kültürüne güvendikleri veya bu eğitimi farklı kanallardan alabileceklerini düşündükleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
vm SUMMARY This research has been planned, carried out and completed in order to determine the nutrition habits, the need for nutrition education and the expectations from nutrition education.of the eight grade students of Primary Education School, The research includes the 8th class students of Primary Schools in center municipality of Yozgat province. This research was completed betwen 2002 and 2003. The schools have been randomly as a simple pattern by chance. The research includes 496 girls, 654 boys and total 1150 students. The findings of the research has been collected by using questionnaire technique. The numbers and percent proportions of datum gained have been reflected to the tables. The khi-square analysis has been used for statistical analysis the averages of girl and boy students and for the importance test of the difference between the education level of mothers and the nutrition attitude of students. In this research, at first the nutrition attitude of the students and their families have been determined. Later, mother's education level's effects to these habits have been pointed out. When the nutrition habits of students has been observed, it has been seen that %61.9 of the girls and %69.7 of the boys eat meal regularly and % 49.2of the girls and %64.4 of the boys prefer water as a drink, %86.1 of the girls and %86.7 of the boys have a tendency to choose meal and %67.9 of the girls and %59.1 of the boys eat snacks between meals. Later, it has been observed that whether students want nutrition education or not. 76.9 percent of the students want to take nutrition education. These students mostly want education appropriate to their ages, a nutrition teacher, they're in favor of practicable education.IX In practice; %86.1 of the girls and %87.6 of the boys in general, don't take nutrition education, and; even %33.0 of the girls and the boys who has taken this education don't find the given information is sufficient. The proportion of the students unwilling to take nutrition education is 23 percent. It has been pointed out that these students find this education unnecessary, and also they think they can rely on their families'nutrition culture or they think that they can get this education from different places.