Prangos lindl. ve Ekimia H. Duman and M. F. Watson (Umbelliferae) cinslerine ait bazı taksonların polenlerin morfolojik incelenmesi
Pollen morphology of some species of genera Prangos lindl. ve Ekimia (Umbelliferae)
  1. Tez No: 134125
  2. Yazar: BİROL BAŞER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİL PEHLİVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Prangos, Ekimia, polen morfolojisi, SEM, TEM, Prangos, Ekimia, pollen morphology, SEM, TEM
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Ülkemizde 13 taksonla temsil edilen Prangos Lindl. cinsine ait Prangos pabularia Lindl. P. meliocarpoides Boiss. var. meliocarpoides, P. peucedanifolia Fenzl., P. heyniae H. Duman & M. F. Watson, P. denticulata Fisch. & Mey., P. platychloena Boiss. ex Tchihat. ssp. platychloena, P. platychloena Boiss. ex Tchihat. ssp. engizekensis H. Duman & M. F. Watson, P. ferulacea (L.) Lindl., P. uechtritzii Boiss. & Hausskn., taksonlan ile monotipik endemik cins olan Ekimia H. Duman & M. F. Watson cinsine ait Ekimia bornmuelleri (Hub. - Mor. & Reese) H. Duman & M. F. Watson türünün polen morfolojileri araştırılmıştır. Bu taksonlara ait örneklerin bir kısmı ANK, FUH, GAZI ve HUB Herbaryumlanndan ve bir kısmı ise Ankara, Kayseri, Van, Konya, Bitlis ve Burdur illerinde yapılan arazi çalışmalarından elde edilmiştir. Prangos'a ait 9, Ekimia' a ait ise 1 taksonun polenleri, Wodehouse ve Asetoliz (Erdtman) yöntemlerine göre incelenmiştir. Polenlerin morfolojik özellikleri ışık mikroskobu ve SEM'de bununla birlikte Prangos ait 3 örnekle Ekimia'a ait 1 örnek TEM'de incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The pollen morphologies of Prangos pabularia Lindl., P. meliocarpoides Boiss. var. meliocarpoides, P. peucedanifolia Fenzl., P. heyniae H. Duman & M. F. Watson, P. denticulata Fisch. & Mey., P. platychloena Boiss. ex Tchihat. ssp. platychloena, P. platychloena ssp. Boiss. ex Tchihat. engizekensis H. Duman & M. F. Watson, P. ferulacea (L.) Lindl., P. uechtritzii Boiss. & Hausskn., belonging to the genus of Prangos Lindl. represented with 13 taxa in our country and Ekimia bommuelleri (Hub. - Mor. & Reese) H. Duman & M. F. Watson belonging to the genus Ekimia were investigated. The specimens belonging to these taxa were deposited in the herbaria of ANK, FUH, GAZI and HUB as well as collected from the field studies carried in Ankara, Kayseri, Van, Konya, Bitlis and Burdur. The pollen grains of the 9 taxa belonging to Prangos and 1 taxon belonging to Ekimia were studied by the methods of Wodehouse and Asetoliz (Erdtman). The morphological characteristics of pollen grains were investigated by light (LM), scanning electron (SEM) and 3 taxa belonging to Prangos and 1 taxon belonging to Ekimia were studied by transmisson electron (TEM) scanning electron (SEM) microscopes.