Konya'da yetiştirilen bamya çeşitlerinin bazı teknolojik özellikleri
Some technological properties of gumbo varieties which are growed in Konya
- Tez No: 134157
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEVAT AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kritik hız, sürtünme katsayısı, kopma mukavemeti, doğal akış debisi. İ
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONYA'DA YETİŞTİRİLEN BAMYA ÇEŞİTLERİNİN BAZI TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ Ramazan AKAR Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makaraları Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Cevat AYDIN 2003, 47 Sayfa Jüri Prof. Dr. Kâzım ÇARMAN Yrd. Doç. Dr. Cevat AYDIN Yrd.Doç.Dr. Haydar Hacıseferoğulları Bu çalışmada beş farklı nem içeriğine sahip iki çeşit bamyanın ( Sultanî bamya, Amasya bamyası ) bazı teknolojik özellikleri araştırılmıştır. Çalışmada materyallerin nem içeriğinin ve çeşidin teknolojik özellikler üzerine etkisi incelenmiştir. Nem içeriği ile bin dane ağırlığı, yığın yoğunluğu, dane yoğunluğu, boşluk oranı, ve izdüşüm alam arasındaki ilişkiler ile yine nem içeriğine bağlı kritik hız, sürtünme katsayısı, kopma mukavemeti ve doğal akış debisi değerleri tesbit edilmiştir. Çalışma sonucunda kritik hız değerleri 5.99 ile 9.707 m/s, kopma mukavemeti değerleri ise 3.464 ile 12.418 N/mm2 arasında değişmiştir. Sürtünme katsayısı değerleri en düşük 0.267 ile (sac yüzeyde) en yüksek 0.473 (lastik yüzeyde) olarak belirlenmiştir. Doğal akış debisinin en düşük değeri boyalı sac kanalda ve en büyük değeri de galvanizli sac kanalda oluşmuştur. (0.101 - 0.658 kg/s )
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis SOME TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF GUMBO VARIETIES WHICH ARE GROWED IN KONYA Ramazan AKAR Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Machinery Supervisor : Assoc Prof. Dr. Cevat AYDIN 2003, 47 Page Jury Prof. Dr. Kâzım CARMAN Assoc Prof. Dr. Cevat AYDIN Assoc Prof. Dr. Haydar HACISEFERO?ULLARI In this study, some technological properties were determined for two various gumbos (Sultanî gumbo, Amasya gumbo ) with 5 different moisture contents. In this study the effect of variety and moisture content were examined. It was established that relationships between moiture content and 1000 crops density, bulk density, kernel density, porosity, projected area, critical velocity, rupture strength, friction coefficient and gravity flow. The values of critical velocity are between 5.99 - 9.707 ms*1 and rupture strength values are between 3.464 - 12.418 Nmm“2. The lowest friction coefficient is against galvanized sheet metal surface and the highest friction coefficient is against rubber surface (0.267 - 0.473). Also the lowest gravity flow is in galvanized sheet metal canal and the highest gravity flow is in painted sheet metal canal (0.101 - 0.658 kgs”1) Key words : Critical velocity, friction coefficient, rupture strength, gravity flow.