Beton katkı maddelerinin Karapınar volkanik agregasından imal edilen hafif betonun bazı özelliklerine etkileri
Effects of admixtures for concrete on the some properties of the lightweight concretes made from Karapınar volcanic aggregates
- Tez No: 134163
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KARADUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Lightweight aggregate, volcanic aggregate, lightweight concrete, silica fume, superplasticizer, air-entraining agent, compressive strenght, unit weight II
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BETON KATKI MADDELERİNİN KARAPINAR VOLKANİK AGREGASINDAN İMAL EDİLEN HAFİF BETONUN BAZI ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ Şanser DURAN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Mustafa KARADUMAN 2003, 73 sayfa Jüri: Prof. Mustafa KARADUMAN Prof. Dr. M. Yaşar KALTAKCI Yrd. Doç. Dr. V. Atilla ÖVEN Türkiye dışındaki ülkelerde genellikle genleştirilmiş kil, sinterleştirilmiş uçucu kül, genleştirilmiş tortulu şist gibi işlenmiş yapay hafif agregalar ile beton katkı maddeleri kullanılarak taşıyıcı hafif betonlar üretilmektedir. Doğal hafif agrega kullanımının beton maliyetini önemli ölçüde azaltabileceği düşünülerek bu çalışmada, Karapınar Volkanik Agregası ile üretilen hafif betonun bazı özelliklerine silis dumanı, süperakışkanlaştırıcı ve hava sürükleyici katkı maddelerinin etkileri incelenmiştir. Değişen oranlarda katkı maddeleri kullanılarak üretilen 18 seri hafif beton karışımının taze birim hacim ağırlık, kıvam, kuru birim hacim ağırlık ve basınç dayanımı özellikleri tayin edilmiştir. S.Ü. Müh.Mim. Fakültesi İnşaat Mühendisliği Yapı Laboratuvarında yapılan deney sonuçlarına göre, çimentonun ağırlıkça %20'si oranında silis dumanı ve toplam bağlayıcının %2'si kadar süperakışkanlaştırıcı kullanılarak 400 kg/m3 çimento dozajında 429 kg/cm2 basınç dayanımı olan, 450 kg/m3 çimento dozajında basınç dayanımı 447 kg/cm2 olan ve kuru birim hacim ağırlıkları 1900 kg/m3'ü geçmeyen betonlar üretilebilmektedir. Anahtar Kelimeler Hafif agrega, volkanik agrega, hafif beton, silis dumanı, süperakışkanlaştırıcı, hava sürükleyici, basınç dayanımı, birim hacim ağırlık
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis EFFECTS OF ADMIXTURES FOR CONCRETE ON THE SOME PROPERTIES OF THE LIGHTWEIGHT CONCRETES MADE FROM KARAPINAR VOLCANIC AGGREGATES Şanser DURAN Graduate School of Natural Applied Sciences Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Mustafa KARADUMAN 2003, 73 pages Jury: Prof. Mustafa KARADUMAN Prof. Dr. M. Yaşar KALTAKCI Assist. Prof. Dr. V. Atilla ÖVEN In countries other than Turkey, structural lightweight concretes are produced by generally using processed artificial lightweight aggregates such as expanded clay, sintered fly ash and expanded shale with admixtures for concrete. Considering thai. the usage of natural lightweight aggregate can reduce the cost of the concrete, in this study, the effects of the silica fume, superplasticizer and air-entraining agents to some properties of lightweight concretes produced by Karapınar Volcanic Aggregates have been examined. The unit weight of fresh concrete, its consistency, the unit weight of dry concrete and the compressive strenght of 18 series of lightweight concrete specimens produced using the admixtures in different proportions are determined. According to the results, containing silica fume by %20 of the cement weight and the superplasticizer by %2 of the total cementitious weight the concretes have resulted in a compressive strength of 429 kg/cm2 at the proportion of 400 kg/m3 cement factor and a compressive strength of 447 kg/cm2 at the proportion of 450 kg/m3 cement factor with a unit weight of less than 1900 kg/m3.