Lityum atomunun enerji seviyelerinin pertürbasyon ve varyasyon yöntemiyle hesaplanması
Calculating the energy levels of lithium atom perturbation and variation methods
- Tez No: 134168
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYHAN ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gaussiyen Temel Setler, Öz Uyumlu Alan ve Hartree-Fock Yöntemi, Pertürbasyon Yöntemi, Varyasyon Yöntemi, GTO'lar Üzerinden Çok Merkezli İntegraller. m, Gaussian Basis Sets, Self Consistent field and Hartree-Fock Method, Perturbation Method, Variation Method, Multi-center integrals over GTO'S. IV
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi LİTYUM ATOMUNUN ENERJİ SEVİYELERİNİN PERTURBAS YON VE VARYASYON YÖNTEMİYLE HESAPLANMASI Gülşah ÖNDER Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ayhan ÖZMEN 2003, 71 Sayfa Jüri: Yrd. Doç. Dr. Ayhan ÖZMEN Doç. Dr. Ülfet ATAV Yrd. Doç. Dr. Erhan AKIN Kuantum mekaniği ile doğrudan doğruya çözülebilen sistemlerin sayısı azdır. Sistemlerin dalga fonksiyonları ile enerjilerin hesaplanmasında çok elverişli yaklaşık yöntemler geliştirilmiştir. Bunlardan en çok kullanılan pertürbasyon ve varyasyon yöntemleridir. Bu çalışmada Hartree-Fock denklemleri tanımlanmıştır. Hartree-Fock denklemlerinin çözümünde atomik veya moleküler orbitalleri tanımlamak için kullanılan temel setlerden bahsedilmiş ve Gaussiyen temel setleri hakkında ayrıntılı bilgi verilmiştir. Gaussian-98 paket programı kullanarak Gaussiyen Temel setleri üzerinden, Lityum atomu temel seviye dalga fonksiyonları ve enerji seviyeleri hesaplanmıştır. Bulunan sonuçların literatürle uyumlu ancak baz setlerinin seçimine bağlı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis CALCULATING THE ENERGY LEVELS OF LITHIUM ATOM PERTURBATION AND VARIATION METHODS Gülşah ÖNDER Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics SupervisonAssist. Prof. Dr. Ayhan ÖZMEN 2003, 71 Pages Jury: Assist Prof. Dr. Ayhan ÖZMEN Associate Prof. Dr. Ülfet ATAV Assist Prof. Dr. Erhan AKIN There are only a few systems that can be exactly solved in quantum mechanics. Useful approximate methods were developed for calculating energy and wave functions of systems. The most widely used ones are and variation methods. In this study, Hartree-Fock equations are described. In evaluating of Hartree-Fock equation, basis sets which are used in the place of atomic and molecular orbitals were mentioned and detailed information was given concerning Gaussian basis sets. Basic level wave fanctions and energy levels are calculated for Lithium atom via Gaussian basic sets by using Gaussian-98 packet program. It is seen that the results found are in concordence with the literature and these results are dependent to the choice of base sets.