Şelatlaştırıcılar kullanılarak sulu çözeltilerden metallerin geri kazanılması
Recovery of metals from aqueous solutions in the presence of shelating agents
- Tez No: 134182
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAFER YAZICIGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Metallerin Geri Kazanılması, Katyon Değiştirici Membranlar, Şelat, Elektro kimyasal metotla çöktürme, Recovery of Metals, Cation- Exchange Membranes, Chelates, Electrodeposition
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ŞELATLAŞTIRICILAR KULLANILARAK SULU ÇÖZELTİLERDEN METALLERİN GERİ KAZANILMASI Yasemin ÖZTEKİN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Zafer YAZICIGİL 2003, 58 Sayfa Jüri: Yrd. Doç. Dr. Zafer YAZICIGİL Doç. Dr. Emine ÖZCAN Doç. Dr. Yunus ÇENGELOĞLU Bu çalışmada EDTA, NTA ve Sitrat gibi kompleks yapıcı ajanları içeren çözeltilerden metalleri geri kazanmak için electrodeposition adı verilen iki hücreli bir ayırma tekniği uygulanmıştır. Balar, Kobalt ve Nikel metallerinin sülfat tuzlarının ve şelatlama vasıtalarının eş molar sulu çözeltileri hazırlanmış ve bu çözelti katolit çözeltisi olarak, 0,1 M'lık NaN03 çözeltisi ise anolit çözeltisi olarak kullanılmıştır. Her bir metalin geri kazanımına akımın, başlangıç anolit ve başlangıç katolit pH'ının, metal konsantrasyonunun, şelatlama vasıtasının ve katyon değiştirici membranın etkisi incelenmiş, optimum şartlar belirlenmiş, her bir durum için metal çözeltilerinden geri kazanılan metalin yüzde değeri (%R) hesaplanmıştır. Yapılan bu çalışma sonucunda, elde edilen değerlere bakıldığında; her bir metal için genel anlamda yüzde geri kazanım değerinin artırılan anolit pH'ı ve akım ile, azaltılan katolit pH'ı ve yüksek olan metal- şelat konsantrasyonu ile arttığı gözlenmiştir. Ayrıca birebir olmayan metal - şelat çözeltilerinde geri kazanım değerinin şelat/metal konsantrasyon oranı arttıkça azaldığı,11 geri kazanımın CMB>CMX>CMS membran sırasını izlediği tespit edilmiştir. Farklı membranlarda da geri kazanılan metal yüzdelerinin farklı oluşu membran yapılarının farklılığı ile açıklanmıştır. Bütün denemeler oda sıcaklığında yapılmış, metal konsantrasyonları Atomik Absorpsiyon Spektroskopisi ile tayin edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT M. Sc. Thesis RECOVERY OF METALS FROM AQUEOUS SOLUTIONS IN THE PRESENCE OF CHELATING AGENTS Yasemin OZTEKIN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Chemistry Supervisor: Assist. Prof. Dr. Zafer YAZICIGIL 2003, 58 Pages Jury: Assist. Prof. Dr. Zafer YAZICIGIL Assoc. Prof. Dr. Emine OZCAN AssocProf. Dr. Yunus CENGELOGLU In this study, the process, called electrodeposition, was used for recovery of metals from aqueous solutions in the presence of chelating agents such as EDTA, NTA and Citrate. The equimolar solutions of the sulfate forms of copper, cobalt and nickel metals and chelating agents were prepared and these solutions were used as the catholyte solution and as an anolyte solution 0,1 M NaNÛ3 was used. The effect of current density, initial anolyte and catholyte pH, metal concentration, type of the chelating agent and cation-exchange membrane to the recovery of metals were investigated, optimum conditions were obtained and % recovery value (%R) for each metal were calculated. At the end of this study, it was observed that, in general, for each metal the recovery of metal is increased with higher initial anolyte pH, concentration and current density, and decreased with lower initial catholyte pH. On the other hand the obtained results showed that in the metal-chelating agent which is not equimolar, the recovery of metal is decreased with increasing rate of the chelating agent/metal concentration and %R valueIV increased in the order CMB>CMX>CMS. The differences on the values of recovery of metals for the membranes was explained with the structure of the membranes.. All experiments were carried out at room temperature and the concentration of metals was determined with atomic absorption spectrophotometer