Cyperus rotundus L. (Cyperaceae)'un antimikrobiyal aktivitesi
Antimicrobial activity of Cyperus rotundus L. (Cyperaceae)
  1. Tez No: 134207
  2. Yazar: EMİNE KURUOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RÜSTEM DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Cyperus rotundas L, Disk Difüzyon Metodu, Antimikrobiyal Aktivite, Bitki Ekstreleri, Uçucu Yağ ve Test Mikroorganizmaları, Cyperus rotundus L. ( Cyperaceae ), Disc Difussion Method, Antimicrobial Activity, Plant extracts, Essential oil and Test Microorganisms. 11
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ CYPERUS ROTUNDUS L. ( CYPERACEAE) UN ANTİMİKROBİYAL AKTİVİTESİ EMİNE KURUOĞLU Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Ana Bilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Rüstem DUMAN 2003, 47 sayfa Jüri: Prof. Doç. Dr. Yusuf DURAK Yrd. Doç. Dr. Rüstem DUMAN Yrd. Doç. Dr. U. Sait UÇAN Bu çalışmada, Cyperus rotundus L. ( Cyperaceae )'un yumru köklerinden hazırlanan aseton, etil asetat, kloroform ve etanol ekstreleriyle su distilasyon yöntemiyle elde edilen uçucu yağının, çeşitli test mikroorganizmalarına karşı antimikrobiyal etkileri Disk Difüzyon Metodu ile araştırılmıştır. Sonuçlar, Cyperus rotundas L. ekstrelerinin kullanılan tüm test mikroorganizmalarına karşı etkisiz olduğunu göstermiştir. Cyperus rotundas L.'un yumru köklerinden su distilasyon yöntemiyle elde edilen uçucu yağın ise, çalışmada kullanılan bazı test mikroorganizmalarına karşı farklı derecelerde antimikrobiyal etkisinin olduğu görülmüştür. En yüksek antimikrobiyal aktivite; Staphylococcus aureus ATCC 6538'a karşı gözlenmiş, bunu sırasıyla Streptococcus mutans NCTC 10449, Sarcina lutea ATCC 9341, Bacillus cereus ATCC 1 1778, Streptococcus salivarius RSHE 606 ve Listeria monocytogenes takip etmiştir. Uçucu yağın Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Salmonella cholerasuis ATCC 14028, Salmonella enteritidis ATCC 13076, Escherichia coli ATCC 29998, Serratia marcescens ( pigmentli ) Klebsiella pneumoniae ve Candida albicans ATCC 10231 'a karşı antimikrobiyal etkisinin olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF CYPERUS ROTUNDUS L. (CYPERACEAE) EMİNE KURUO?LU Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Departman of Biology Supervisor: Assist. Prof. Dr. Rüstem DUMAN 2003, 47 pages Juri: Prof. Dr. Yusuf DURAK Assist. Prof. Dr. Rüstem DUMAN Assist. Prof. Dr. U. Sait UÇAN In this study, the antimicrobial activity of acetone, ethyl acetate, chloroform and ethanol extracts prepared from tubercles of Cyperus rotundus L. and essential oil obtained by water distillation method against different test microorganisms were investigated by Disc Diffusion Method. Results, indicated that extracts of Cyperus rotundus L. were ineffective to all of test microorganisms used. However, that essential oil obtained from tubercles of Cyperus rotundus L. by water distillation method have some degrees of antimicrobial activity to different microorganisms. The maximum antimicrobial activity were observed to Staphylococcus aureus ATCC 6538, which followed by with a decreasing activity Streptococcus mutans NCTC 10449, Sarcina lutea ATCC 9341, and Bacillus cereus ATCC 1 1778. It were determined that essential oil has not antimicrobial activity to any of the following bacteride: Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Salmonella cholerasuis ATCC 14028, Salmonella enteritidis ATCC 13076, Escherichia coli ATCC 29998, Serratia marcescens, Klebsiella pneumoniae and Candida albicans ATCC 10231.