3 fazlı asenkron motorların MC3PHAC mikrodenetleyicisi kullanılarak hız kontrolü
MC3PHAC microcontroller based speed control of 3-phase asynchronous motors
  1. Tez No: 134230
  2. Yazar: BAYRAM AKDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH ÜRKMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: 3 faz sinüs-PWM, V/f kontrol, asenkron motorlar. DSP, MC3PHAC, 3-phase sine-PWM, V/f control, asynchronous induction motors, DSP, MC3PHAC
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi 3 Fazlı Asenkron Motorların MC3PHAC Mikrodenetleyicisi Kullanılarak Hız Kontrolü Bayram AKDEMİR Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-EIektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Abdullah ÜRKMEZ 2003, 83 sayfa Jüri: Doç. Dr. Saim KOÇAK Yrd. Doç. Dr. Abdullah ÜRKMEZ Yrd. Doç. Dr. Ramazan AKKAYA Yapılan bu tez çalışmasında, 3 fazlı asenkron motorların hız kontrolü gerçekleştirilmiştir. Motorun hız kontrolünde V/f yöntemi uygulanmış ve motora belirlenen rampa boyunca yumuşak olarak yol verilmiştir. Mikrodenetleyici olarak asenkron motor kontrolüne yönelik olarak tasarlanmış DSP tabanlı bir mikrokontrolör olan MC3PHAC entegresi kullanılmıştır. MC3PHAC entegresinin üretmiş olduğu kontrol sinyalleri sinüs PWM şeklinde olup motor stator akımı, sinüs formundadır. DC giriş beslemesi olarak 3 fazlı yarım dalga doğrultulmuş şehir şebekesi kullanılmıştır. Motor sargıları üçgen bağlantılı olarak gerçekleştirilmiş ve deney sonuçlan bu bağlantı için elde edilmiştir. Sürücü katı 3 kollu 6 adet IGBT ile tasarlanmış ve sinüs örnekleme frekansı olarak 10.582 kHz seçilmiştir. Besleme girişine filtre ilave edilerek ortaya çıkan harmoniklerin şehir şebekesine geçmesi engellenmiştir. Tasarlanan devre, SIMCAD programı ile simüle edilmiş ve elde edilen değerler gerçek değerlerle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis MC3PHAC microcontroller based speed control of 3-phase Asynchronous Motors Bayram AKDEMİR Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electrical-EIecktronics Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Abdullah ÜRKMEZ 2003, 83 pages Jury: Assoc. Prof. Dr. Saim KOÇAK Asst. Prof. Dr. Abdullah ÜRKMEZ Asst. Prof. Dr. Ramazan AKKAYA In this thesis, the speed control of 3-phase induction motors has been implemented. The speed control is fulfilled by employing V/f control technique and soft starting of the motor is carried out through a pre-defined ramp function. The DSP-based MC3PHAC microcontroller, which has been designed for asynchronous motor control is used in system design. The control signals, which are produced MC3PHAC microcontroller. Are in sine- PWM form and motor stator current is in sine form. DC input feed is formed from 3-phase half rectified utility voltage. Motor is delta connected and experimental results are also obtained for this connection. Driver stage with 3-legs is designed with 6 IGBTs and sine sampling frequency has been chosen as 10.582kHz. By applying filter to input feed, the appearing harmonics are prevented to return back to utility. The designed circuit is simulated by SIMCAD program and the results are compared with experimental ones.