Tarihi yapılara yeni ilavelerinin İstanbul örneğinde değerlendirilmesi
Examination of new additions to the old buildings in example of İstanbul
  1. Tez No: 134229
  2. Yazar: MUSTAFA KORUMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN NURİ DÜLGERLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarihi Yapı, Yeni İlave, Tasarım, Özgünlük, İstanbul. m, historical building, new addition, design, origmality, Istanbul VI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ TARİHİ YAPILARA YENİ İLAVELERİN İSTANBUL ÖRNEĞİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ Mustafa KORUMAZ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı Danışman: Yrd Doç. Dr. Osman Nuri DÜLGERLER 2003, 145 Sayfa Jüri Yrd.Doç Dr. Mustafa İNCESAKAL Yrd.Doç Dr. M. Emin BAŞAR Mimari mirasımızı gelecek kuşaklara aktarmayı hedefleyen koruma eyleminin bir uygulama türlerinden biride, yüksek katlardan oluşan yapı dokusu arasında kalmış tarihi yapılara yeni kat ilavesi ile yeniden kullanılmasıdır. Bu tür uygulamalar, koruma eylemi bağlamında sıkça tartışılan sorunlardandır. Tartışmalara paralel olarak bazı illerimizde bu tür uygulamalara izin verilmez iken; İstanbul, İzmir, Bursa illerimizde sıkça karşılaşılmaktadır Kültür dünyamızda bizim için değerli her nesne gelecek kuşaklara aktarılmaya değer bulunarak, koruma kapsamında değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Çalışma kapsamında öncelikle, koruma kavramı, korumanın önemi ve koruma nedenleri ele alınmıştır. Tarihi yapılarımızda meydana gelen yıpranma türleri sınıflandırılmış, yıpranma nedenlerine paralel olarak müdahale yöntemleri, restorasyon eylemi ağırlıklı açıklanmıştır. Tarihi yapılardaki bakım, basit onarımlar ve rekonstrüksiyonlar haricinde tüm müdahalelerin restorasyon eylemi kapsamında değerlendirildiği vurgulanmıştır. Tarihi yapılara ek yapmayı gerektiren nedenler ve yapılan ek türleri sınıflandırılmış, konuyu görsel olarak desteklemek için yurt içinden ve yurt dışındanözel örneklere yer verilmiştir. Tarihi yapıların kütlesine yapılan ekler;“yatay ekler, düşey ekler, karma ekler, yeraltından yapılan ekler ve avlu-revakların kapatılması”olarak sınıflandırılmışlardır. Tarihi yapı ile kütlesel biklitelik oluşturacak modern ek katın tasarımında kullanılan yöntemler açıklanarak; bu yöntemlerden tarihi yapıp taklit etmenin tarihsel yanılgılara sebep olacağı vurgulanarak olumsuz bir yaklaşım olarak değerlendirilmiştir. Târihi yapı ile benzerlik kurulması, yorumlanması, ek yapının nötr yüzeyli olması ve zıt kompozisyonlar, olumlu yaklaşımlar olarak değerlendirilmişlerdir. Bu tür uygulamalarda çevre silueti, kütlesel ilişkiler, malzeme, mimari kompozisyon yeni tasarımı yönlendiren başlıca tasarım verileri olarak çalışma kapsamında ete alınmışlardır. Tarihi yapılara modern kat ilavelerinin en çok izin verildiği İstanbul ilinde yapılan alan çalışmalarında, çok sayıda uygulama arasından konuya özel olan 21 örnek, çalışma kapsamında değerlendirilmeye alınmıştır. Değerlendirme,“tarihî yapının özgünlüğünün korunması ”,“tarihi yapı-ek yapı arasında kütlesel ilişki ”,“ek yapının yapım teknolojisi”,“üslup”ve“fonksiyon”ana başlıklarında yapılmıştır. Koruma eyleminin temel amaçlarından birisi olan tarihi yapının özgünlüğünün korunması, önemi gereği değerlendirmeye ağırlıklı etki etmiş, değerlendirme sonucunda İstanbul ilinde yapılan uygulamalar hakkında genel yargılara varılmıştır. Örneklerin tamamının, kentin diğer bölgelerine oranla arsa ve emlak değerlerinin yüksek olduğu semtlerde yer aklığı gözlemlenmiştir. Buna paralel olarak uygulamaların birçoğunda, iç mekanların tamamen değiştirilmiş olduğu, bina derinliklerini artırıldığı, mimari kompozisyonların alan kullanım haklarım zorladığı tespit edilmiştir. Bu gibi nedenlerden dolayı uygulamalarda, koruma kaygısından daha çok mekan kazanımı kaygısının öncelikli olduğu sonucuna varılmıştır. Bazı uygulamalarda ek katların tarihi yapıdan kütlesel ölçü olarak büyük oldukları gözlemlenmiş, buna neden olarak ise; tarihi yapıların çevrelerinde yüksek katlı yapı önemi getiren plan kararları olduğa sonucuna varılmıştır. Uygulamalarda modern eklerin, tarihi yapıdan mimari kompozisyon, malzeme, yapım teknolojisi gibi niteliklerle dönemsel farklılıkları ortaya koyma çabaları olumlu bir sonuç olsa da; Avrupa'dan seçilen örnekler kadar başarıya ulaşamadıkları sonucuna varılmıştır. Hİstanbul ilinde bu tür uygulamaların yapımına halen devam edilmektedir. Sorunun öncelikle kentsel bir sorun olduğu bilinerek, imar planı kararları üretilirken tarihi yapılar çevresinde yüksek katlı atışlara gidilmemelidir. Yeni uygulamalar, tarihi yapının iç mekan, dış mekan ve çevresel özgünlüklerini olabildiğince koruyan uygulamalar olmalıdır. Yapılan yeni ilavelerle tarihi bölümler dönemsel olarak birbirlerinden görsel olarak ayrılmalıdır, Bu ayranlar malzeme nitelikleri, mimari kompozisyonlar, kütlesel hareketler ile sağlanabilir, Uygulamalardaki amaç, kültürel kimliğimizin bir parçası olan bu tür mimari mirasımızı gelecek kuşaklara özgün nitelikleriyle aktarmak olmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis Examination of new additions to the old buildings in Example of Istanbul Mustafe KORUMAZ The Univesty Of Selçuk The Institute of Natural and Applied Sciences The Department Of Architecture Supervisor: Asist. Prof Dr. Osman Nuri Dülgerler 2003, page: 145 Juri: Asist Prof Dr. Mustafe ÎNCESAKAL Asist Prof. Dr. M. Emin BAŞAR A kind of the conservation applications aiming to transfer the architectural heritage to next generations is the reuse of the historical buildings which are in between high storeyed building texture by the means of new storey additions. This kind of applications has been one of the oftenly argued problems of conservation act. Parallel to these arguments in some of our cities these applications are forbidden, however in cities like Istanbul, Izmir, Bursa these applications are seen oftenly. The necessity to find every object which is valuable in our culture world worth to transfer the next generations and evaluate in this scope of conservation are approached as a result. In the scope of this study firstly, conservation concept, the importance and reasons of conservation are taken up. The kinds of worn-out in our historical buildings are classified, parallel to worn-out reasons the interference processes and restoration act are explained in detail. Except for the simple repairs and reconstructions all the interference is evaluated in the scope of restoration act. The reasons to make additions to historical building and the kinds of these additions are classified, special examples in and outside of our country are used to reinforce the subject visually. The additions applied to the mass of historical rvbuildings are classified as“historical additions, perpendicular additions, mixed additions, underground additions and the closing of courtyard-revak”. The process is used in the design of the modern additional floor which will maintain a massive completeness are explained; imitating the historical buildings of these processes is evaluated as a negative approach. Making alike to historical building, interpreting, having a neutral surface and opposite compositions are evaluated as positive approaches. In these kinds of applications, environment silhouette, massive relationships, materials, architectural compositions are studied as design data directing new design. In the field research in Istanbul -the city where modern floor additions to historical buildings are seen very often- 21 examples among many applications are evaluated in the scope of the study. Evaluations are done under the headlines of“conservation of the originality of the historical building”,“massive relationship between the historical building- additional building”,“structural technology of additional building”,“style”and“function”. Conservation of the originality of the historical building which is one of the fundamental aims of conservation act has effected the evaluation and as a result of this evaluation general opinions are offered. It is observed that, the area and real estate values of the examples are higher than the normal values. As parallel to this, it has been seen that in most of the applications, interior spaces have been completely changed, depth of the buildings have been increased and architectural compositions have forced area usage rights. Because of the reasons like these, the result is approached as gaining space is much more important than conservation. In some of the applications it is seen that additional floors are bigger than the historical building in massive scale and the reason of that is said to be the plan decisions offering high storeyed buildings in the environments of historical buildings. In the applications, it is found positive that the modem additions are tried to be done different from the historical building by architectural composition, material, structural technology characteristics but still are not successful as much as the examples of Europe.These applications still continues in Istanbul. The problem should be firstly seen as an urban problem and high storeyed buildings should not be allowed in environment of historical buildings in building regulations. New applications should be the ones preventing the interior space, outside space and environmental originalities of the historical buildings. The new additions should be differentiated from the historical parts as visually. These differences can be maintained by the means of material characteristics, architectural compositions and massive motions. The aim of the applications should be to transfer the architectural heritage being a part of our cultural identity, to the next generations with their unique characteristics.