Misli ovasının hidrojeolojik incelemesi
Hydrogeological investigation of the Misli plain
- Tez No: 134242
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÜZEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Porozite, pompa testi, Jacob, transmisivite, permeabilite, akifer, su tablası, doygunluk indisi, izotop, Misli ovası, Nevşehir, Orta Anadolu, Porosity, pumping test, Jacob, transitivity, permeability, aquifer, water table, saturation indices, isotope, Misli plain, Nevşehir, Central Anatolia
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Nevşehir ve Niğde illeri arasında kalan Misli Ovasının hidrojeolojik özelliklerinin incelenmesini amaçlayan bu çalışmada yaklaşık 1500 km2'lik bir alanın 1/50.000 ölçekli jeoloji haritası yapılmıştır. İnceleme alanındaki en yaşlı birimi Karatepe ofıyolitik gabrosu oluşturmaktadır. Bunun üzerine gelen birimler Senozoyik boyunca Kuvatemer'e kadar devam etmektedir. Volkanik kayaçlardan oluşan bölgede, volkanizma Miyosen 'de başlayarak Kuvaterner sonlarına kadar etkinliğini sürdürmüştür. Sıkılaşmamış malzemenin toplam poroziteleri, alüvyonda %28-31, Pliyosen oluşuklarında %25-37 arasındadır. Pompa testlerine göre akiferin transmisivite değeri Jacob yöntemine göre 1,25.1 0“2 ile 9,94.1 0”6 m2/s arasındadır. Permeabilite katsayısı ise, 1,02.1 0“4 ile 8,77. 10'6 m/s arasında değişmektedir.11 Akiferi yer altı su tablası haritasına göre yer altı suyu akımı doğu- güneydoğudan batı-kuzeybatıya doğrudur. Schoeller diyagramına göre sulardaki anyon ve katyonları birleştiren doğruların yaklaşık paralel olması suların kökenlerinin aynı olduğunu göstermektedir. Piper diyagramına göre ise, karbonat sertliği %50'den fazla olan ve CaC03 ve MgC03'lı sular simfindadir. Sertlikleri 18 °Fs-36 °Fs arasındadır. pH değerleri 5,91 ile 7,32 arasında değişmektedir. EC değerleri ise 456-1530 mmho/cm arasında olduğundan içilebilecek sular sınırındadır. İçilebilme özelliklerine göre 1. kalite ve 2. kalite sular sınırındadır. Sulama suyu özelliklerine göre ”çok iyi-iyi ve iyi kullanılabilir" özelliktedir. ABD Tuzluluk Laboratuvan diyagramında C2S1 ve C3S1 sınifindadır. Doygunluk indislerine göre karbonat çözündürebilir, sülfat çökeltebilir özelliktedir. İzotop analizlerini suların birbirleri ile ilişkili ve aynı kökenli meteorik sular olduğunu ortaya koymuştur. Trityum analizlerine göre de 1952 öncesi ve 1952 sonrası suların karışığı olarak yorumlanmıştır. İnceleme alnında yağıştan süzülme ile beslenim miktarı 66.1 0Ğ m3/yıl, pompajla çekilen su miktarı 15.10 m /yıl ve yer altı suyu akımı boşalımı 67.10 m3/yıl olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, hydrogeological features of Misli plain which situated between Nevşehir and Niğde province (Central Turkey) were performed. For this purpose, a geological map of aproximately 1500 km2 area was done on a 1/50.000 scaled base map. The oldest unite in the investigated area is Karatepe ophiolitic gabbro. The other units over this gabbro span to Cainozoic and Quaternary. The region is essentially made of volcanic rocks which were a product of volcanic activity effected from Miocene to the end of the Quaternary. Total porosity of unconsolidated samples is 28-31 % in alluvium, 25-37 % in samples aged Pliocene. Pumping tests reveal that the transitivity (Jacob method) ofIV the aquifer is between 1.25 10“2 and 9.94”10“6 m2/s. On the other hand, the permeability coefficient is between 1.02.10”4 and 8.77. 10“6. The underground water map of the aquifer indicates that the water flow is from east-southeast to west-north westward. On the base of Schoeller diagram, the approximate parallel form of concurrent lines of anion and cation values of the water indicate that the origin of the waters is similar. The water in the aquifer is CaC03 and MgC03 waters exceeding 50 % (For Piper diagram). The hardness (stiffing) of the waters are between 18 ”Fs- 36 "Fs, while the pH is 5.91 to 7.32. Since the EC values are between 456 and 1530 mmho/cm, it is that the water is drinkable (Quality-I and quality II). For irrigation purposes, the water can be classified as 'best-good and useful'. In the US-Lab salinity diagram, the water can be classified as C2S1 and C3S1. On the other hand, the saturation indices indicate that the water is carbonate-soluble and sulphate-precitable. The isotopic investigations reveal that the water in Misli Plain has come from the meteoric origin. The tritium analyses show that the water is a mixture of before 1952 and later. The volume of the infiltration of the run-off in the region is 66. 106 m3/year, and the total pumping amount of the water is 15106 m3 annually, and the recharge of the underground flow is 67. 106 nrVyear.