Heron üçgenleri üzerine
About Heronian triangles
  1. Tez No: 134243
  2. Yazar: ALLAGULİ GURBANLIYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ŞENAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Heron üçgeni, Pisagor üçgeni, Latis, Kongurent sayılar ve basit sürekli kesirler. in, Heronian Triangles, Pythagorean Triangles, Latis, Congruent Numbers and Simple Continued Fractions. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
ÖZET Doktora Tezi HERON ÜÇGENLERİ ÜZERİNE Allagulı GURBANLIYEV Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Hasan ŞENAY 2003, Sayfa 32 Jüri: Prof. Dr. Hasan ŞENAY Prof. Dr. Durmuş Bozkurt Doç. Dr. Eşref HATIR Yard. Doç. Dr. Kemal AYDIN Yard. Doç. Dr. Nairn TUĞLU Bu çalışmada, Heron üçgenleri ile Pisagor üçgenleri, Latisler, Kongurent sayılar, Pisagor sayılan ve Sürekli kesirlerle arasındaki ilişkiler incelendi. ikinci bölümde temel tanım ve teoremler verildi. Çalışmamızın üçüncü bölümünde Pisagor sayılan ile Kongurent sayılar arasında ve kongurent sayılarla Heron üçgenlerinin arasında ilişkinin bulunduğunu, kenar uzunluğu bir birinden farklı Fibonacci sayılardan oluşan sadece Heron üçgeni değil biç bir üçgenin olmadığını, kenar uzunluklan tamsayı olan eşkenar üçgenlerin Heron üçgeni olamayacağını, (m,n) Heron üçgen ailesinin n > 0 ve iv > 1 olmak üzere [O^v^jUn-ı,...,uı,w] sürekli kesirine karşılık geldiğini gösterdik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis ABOUT HERONİAN TRIANGLES AUaguli GURBANLIYEV Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mathematics Supervisor: Prof. Dr. Hasan ŞENAY 2003, Page 32 Jüri: Prof. Dr. Hasan ŞENAY Prof. Dr. Durmuş BOZKURT Assoc. Prof. Dr. Eşref HATIR Asssit. Prof. Dr. Kemal AYDIN Asssit. Prof. Dr. Nairn TU?LU In this study; the relations between Heron Triangles, Pythagorean Triangles, Latices, congruent numbers, Pythagorean numbers and contmious fractions are investigated. In the second section; fundamental definitions and theorems are given. In the third section of our study; relations between Pythagorean numbers and congruent numbers and also congruent numbers and Heron triangles are given. Furthermore; we proved that the (m,n) Heron triangle family correspond to [0;m“, «”_!,...,mi,w] continuous fractions where n>0 and w > 1.