Inflatable pillow system as a glass substitute in terms of building envelope
Bina kabuğu kapsamında şişirilebilen yastık sistemler ve cam
  1. Tez No: 134296
  2. Yazar: KADRİ UYGAR CANDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENİZ ÇIKIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: yastık sistem, pnömatik membran, camlama, ETFE folyo, cam, fluoropolymer, çevresel kontrol kriterleri vı, pillow system, pneumatic membrane, glazing, ETFE foil, glass, fluoropolymer, environmental control criteria. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
oz Günümüzde, artan enerji ihtiyacına paralel olarak, binalarda kullanılan enerjinin korunumu konusunda çeşitli araştırmalar yapılmaktadır. Yapının pencere ve benzeri açıklıkları, kullanılan enerji miktarında önemli bir rol oynamaktadır. Şeffaf malzemelerle oluşturulan bu yüzeyler, tasarımlarına ve özelliklerine bağlı olarak harcanan enerji miktarına olumlu veya olumsuz yönde katkı yapmaktadır. Dolay ısı ile yapılarda camlama olarak kullanılan şeffaf malzemelerin ve bunların oluşturdukları sistemlerin incelenmesi, yapının konfor şartlarının iyileştirilmesi, maliyetin düşürülmesi ve çevreye verilen zararın azaltılması bakmamdan oldukça önemlidir. Bu çalışma, bir fluoropolymer membran olan ETFE folyo ile yapılan camlama sistemlerinin incelenmesini konu alır. Şişirilebilen yastık sistemi olarak adlandırılan sistemin, performansının çevresel kontrol kriterleri açısından incelenmesi ve maliyet analizinin yapılması amaçlanmıştır. Bu pnömatik sistemle yapılan yada sistemi içeren çağdaş örneklerin irdelenmesi çalışma kapsamındadır. Çağdaş tasarımlarda şeffaf yüzeylerin artmasıyla, konvansyonel camlama sistemleri konfor açısından yeterli olamamaya ve yapıya maliyet açısında daha fazla yük getirmeye başlamıştır. Alternatif camlama malzemeleri de bu ihtiyacı tam anlamıyla karşılayamamışlardır. Genel olarak, ETFE folyo ile yapılan hava destekli yastık sistemler optik özellikleri dolayısı ile camdan yüksek ışık geçirim değerine sahiptirler. Sistemin termal özelliğinin ise yaklaşık olarak çift cama eşdeğer olduğu söylenilebilir. Katman sayısı ve folyo özellikleri değiştirilerek ışık ve ısı geçirim değerleri değiştirilebilmektedir. Akustik ses redüksiyon katsayısı oldukça düşük olmasına rağmen tasarımda kullanıma bağlı olarak yarar sağlayabilmektedir. Göreceli olarak yangın ve deprem güvenliği sağlayan sistem, hafif ve esnek olması ile de çağdaş mimaride istenen bir çok kriteri bünyesinde bulundurmaktadır. Bunun yanı sıra, sistemin ve membran malzemenin mekanik özellikleri ve güvenlik performansı araştırılmıştır. Isı ve ışık giderlerinde önemli oranlarda indirim sağladığı gibi işletim ve bakım giderlerini de oldukça düşürmüştür. Ayrıca kullanım şekli ve ölçeğe bağlı olarak yapıtım taşıyıcı sistemine, dolayısı ile maliyete katkıda bulunmaktadır.Yastık sistem, genellikle sera ve botanik bahçeleri ile spor ve eğlence amaçlı yapılar başta olmak üzere eğitim amaçlı yapılarda, müze ve çeşitli kurumlarda da kullanım olanağı bulmuştur. Çatıda ve cephede kullanımının yanı sıra yapıyı tamamen örten bir kabuk gibi kullanıldığı uygulamalar bulunmaktadır. Sonuç olarak bu çalışmada, binalarda kullanılan konvansyonel camlama sistemleri ile ETFE folyo ile yapılan şişirilebilen yastık sistemleri çevresel kontrol kriterleri açısından karşılaştırılarak, elde edilen bilgiler ışığında kullanım alam ve olanakları değerlendirilmiştir. Sistemin camlama olarak kullanımın sağladığı yüksek maliyet avantajı detaylı olarak belirtilmiştir. Tüm bu özellikleri ile hava destekli çok katmanlı membran sistem, tamamen yerini alması beklenmese de konvansyonel camlama sistemlerine alternatif oluşturmakta oldukları söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the line with the increasing energy demand, there have been many investigations related with the conservation of energy used in buildings. The systems and materials used in buildings have an important role in consumption of energy. Transparent materials and the systems occupies transparent materials contributes this consumption in positive and negative way due to their design and properties. Nevertheless, the transparent materials used in buildings as glazing have importance in order to increase comfort, decrease cost and environmental harm. This study aims to investigate a contemporary construction system; ETFE foil pillow system, which is also known as, Inflatable Pillow System made of ETFE Foil. In the scope of the study, pneumatic pillow system investigated in detail and its performance evaluated due to environmental control criteria, which can be compared with other conventional glass glazing products. The study also involves cost analysis and brief knowledge about contemporary cases that have been completely or partially constructed with this system. The increase in the amount of transparent surfaces in contemporary buildings, pointed out that the conventional glazing system are no more appropriate. Therefore, in specific cases, usage of conventional glass glazing systems results as a cost increase and loss of comfort. The alternatives of the conventional glazing systems don't have appropriate performance or don't meet the need of the consumer. Inflatable ETFE foil pillows have better optical properties than glass glazing systems. Generally, thermal properties of this system equal to the advanced double- glazing. Light and heat transmission values vary by changing the foil type and number of layer. Low sound reduction index can be an obstacle or a chance for designers that should be given attention in design phase. The pillow system that relatively provides fire and earthquake protection is also lightweight and flexible. Thus, includes many criteria that are expected in contemporary constructions. The inflatable pillow system made of ETFE foil can be considered as a safe construction method due to mechanical properties of the system and the membrane material that is used as pillows. System reduces operational and maintenance cost for the building. Considerable amount of expenses for lighting and heating can also be reduced by the usage of the pillow system. IllThe lightweight nature of the pillow system affects the construction of the whole building, which also results as a cost reduction. Pillow system is commonly used for greenhouses and botanical gardens and also used for sports and leisure halls as well as institutions ands museums. Addition to its usage as a skylight or facade cover, pillow system can be used as a total envelope that covers the whole construction underneath. As a result, this study investigates ETFE foil pillows and their environmental control properties against conventional glass glazing systems. The results are evaluated in the line with the information gained. The advantages and disadvantages of the system as a glazing are given in detail. Although it's not expected that ETFE pillow system totally be replaced with the conventional glass glazing system, it constitutes an alternative glazing system in specific cases.