Investigations of the stabilities and thermodynamics of 1:1 and 1:2 complexes of Nd(III), Sm(III) and Gd(III) ions with 6-aminopurine in aqueous solution by potentiometric method
Sulu çözeltide Nd(III), Sm(III) ve Gd(III) iyonları ile 6-aminopürinin 1:1 ve 1:2 komplekslerinin kararlılığının ve termodinamiğinin potansiyometrik yöntemle incelenmesi
  1. Tez No: 134433
  2. Yazar: FATMA GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVGİ ARZIK, YRD. DOÇ. DR. A. SEDAT ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: 6-Aminopürin, kararlılık sabitleri, termodinamik parametreler, neodimyum, samaryum ve gadolinyum, 6 - aminopurine, stability constants, thermodynamic parameters, neodymium, samarium and gadolinium
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
vn ÖZET SULU ÇÖZELTİDE Nd(m), SmflII) VE Gd(III) İYONLARI İLE 6-AMİNOPÜRİNİN 1:1 VE 1:2 KOMPLEKSLERİNİN ARARLILIĞININ VE TERMODİNAMİĞİNİN POTANSİYOMETRİK YÖNTEMLE İNCELENMESİ GÜNDÜZ,Fatma Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticileri:Yrd.Doç.Dr.Sevgi ARZIK Yrd.Doç.Dr. A.Sedat ÇELEBİ Aralık 2003, 74 sayfa 6 - aminopürin ile Nd (III), Sm(III) ve Gd (Ill)'ün etkileşimi sulu ortamda, değişik iyon şiddetlerinde (0.01; 0.05; 0.10 ve 0.15 M KCI) ve değişik sıcaklıklarda (20.0; 25.0; 30.0 ve 37.0 ± 0.1 °C) potansiyometrik titrasyon metodu ile incelenmiştir. Komplekslerin kararlılık sabitleri (oluşum sabitleri) (logKı ve logKa)“BEST”programı kullanılarak hesaplanmıştır. Her bir kompleksleşme tepkimesi için termodinamik kararlılık sabitleri (logKı9 ve logKz9) ve termodinamik parametreler (AGe, AH9 ve AS9) saptanmıştır. Kararlılık sabitleri, Nd>Sm>Gd sırasında değişmektedir. Tüm kompleksleşme tepkimeleri hem entalpik hem de entropik olarak tercihlidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF THE STABILITIES AND THERMODYNAMICS OF 1:1 AND 1:2 COMPLEXES OF Nd(in),Sm(HI) AND Gd(IH) IONS WITH 6-AMINOPURINE IN AQUEOUS SOLUTION BY POTENTIOMETRIC METHOD GÜNDÜZ, Fatma Master Thesis in Chemistry Supervisors:Assist Prof. Dr.Sevgi ARZDC Assist. Prof. Dr. A.Sedat ÇELEBÎ December 2003,74 page The interaction of Nd(III),Sm(III) and Gd(III) with 6-aminopurine (adenine) has been investigated in aqueous media at different ionic strengths (0.01,0.05,0.10 and 0.15 M KC1) and different temperatures (20.0,25.0,30.0 and 37.0 ±0.1 °C) by potentiometric titration method. Calculations of the stability constants (logKi and logK.2) of the complexes have been performed using the program 'BEST'. Thermodynamic stability constants (logKi9 and logK2e) and thermodynamic parameters (AG9, AH9 and AS9) of each complexation step have been also evaluated. The stability contants are in the order Nd>Sm>Gd. All the complexation reactions are both enthalpically and entropically favored.