Investigation of ground and excited state interactions of selected polyaromatic hydrocarbons with aromatic biomolecules and some pharmaceuticals present in biological systems by photophysical and computational methods
Seçilmiş poliaromatik hidrokarbonların biyolojik sistemlerde varolan aromatik biyomoleküllerle ve bazı ilaç molekülleriyle temel ve uyarılmış haldeki etkileşimlerinin fotofiziksel ve hesapsal yöntemlerle incelenmesi
- Tez No: 266095
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURSEL ACAR SELÇUKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Pren, fenotiazin, promazin, TD-DFT hesaplamaları, uyarılmış hal, fluoresans, UV/Vis, Pyrene, phenothiazine, promazine, TD-DFT calculations, excited state, fluorescence, UV/Vis
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada, fenotiazin (pheno) ve promazin (prom) (donörler) maddelerinin pren (py) (akseptör) ile yaptıkları moleküller arası etkileşimler UV/Vis absorpsiyon ve fluoresans spektroskopisi kullanılarak incelenmiştir. [pheno?py] ve [prom?py] sistemleri için Stern-Volmer eşitliği ile hesaplanan fluoresans sönüm hız sabitleri yaklaşık olarak 1010 M-1 s-1 bulunmuştur. Bu sonuçlar [pheno?py] ve prom-py için hız sabitlerinin difüzyon kontrollü hız sabiti mertebesinde olduğunu göstermektedir. Ayrıca, temel halde bu bileşikler arasında mümkün olabilen kompleks oluşumları hesapsal kimya yöntemleriyle incelenmiştir. Özellikle tüm geometriler DFT-PBE1PBE yöntemi kullanılarak optimize ve karakterize edilmiştir. [pheno?py] ve [prom?py] kompleksleri için hesapsal çalışma sonuçları temel halde gaz fazında termodinamik olarak kararlıdır. TDDFT hesaplamaları ile elde edilen uyarılmış hal enerjileri fluoresans spektroskopisi verileriyle uyum içindedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the intermolecular interactions between the pyrene (Py) (as acceptor) and phenothiazine (Pheno), promazine (Prom) (as donors) were investigated by using UV/Vis absorption and fluorescence methods. Fluorescence quenching rate constants for [pheno?py] and [prom?py] systems have been calculated from Stern-Volmer equation nearly 1010 M-1s-1. These results support the conclusion that the rate constants for [pheno?py] and [prom?py] are diffusion controlled. In addition, possible complex formations between these compounds in the ground state have been investigated by utilizing computational quantum chemical methods. In particular, all the geometries were optimized and characterized by utilizing DFT-PBE1PBE method. The computational studies resulted in that the [pheno?py] and [prom?py] complexes have thermodynamic stabilities at the ground state in gas phase. Excitation energies of TDDFT calculations are in accordance with those obtained from the fluorescence spectroscopy.