Zeytinde Verticillium solgunluğu ile savaşım olanakları üzerinde araştırmalar
Studies on the control of Verticillium wilt of olive
  1. Tez No: 134438
  2. Yazar: CAHİT TUNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN ONOĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Verticillium dahliae. fosetyl-Al, 1SR-2000, sawdust, broccoli residue, calcium cyanamid, olive, pepper, cotton
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
(ÖZET) ZEYTİNDE VERTtCÎLLlUM SOLGUNLUĞU İLE SAVAŞIM OLANAKLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR TUNÇ, Cahit Yüksek Lisans Tezi, Bitki Koruma Bölümü Tez Yöneticisi:Prof.Dr. Ersin ONOĞUR Eylül, 2003 54 Sayfa Bu araştırmada, zeytinde ve ek test bitkisi olarak pamuk ve berde Verticillium dahliae Kleb.'in neden olduğu Solgunluk astalığı'na karşı savaşımda kullanılabilecek farklı maddelerin kililikleri saksı denemeleriyle araştırıldı. Ayrıca, bu maddelerin bitki :lişimine olan etkileri bitki boy ölçümleri ile saptanmaya çalışıldı. Denemelerde fosetyl-Al (Aliette), ISR-2000 (bitki aktivatörü), içki talaşı (Çam talaşı), brokoli kalıntısı ve kalsiyum siyanamid (Perlka) allanıldı. Bu maddelerden fosetyl-Al toprağa ve bitkiye uygulanırken, İR-2000 bitkiye diğerleri ise dikim öncesi toprağa verildi. Zeytin Enemesinde bitkiler ya inokulumlu toprağa veya spor süspansiyonuna aldırdıktan sonra inokulumlu toprağa dikildiler, pamuk ve biberde ise >hum veya fideler inokulumlu toprakta ekildiler/dikildiler. Bitkilerde hastalık şiddeti inokulasyondan sonra belli aralıklarla îptandı. Zeytinde genel olarak test maddelerinin etkililikleri %50 eviyesinin altında kaldı. Burada brokoli kalıntısı içeren ve yalnızca sprağa inokulum verilen saksılarda etkililik %56 oldu. Pamukta brokoli alıntısı ve bıçkı talaşı %77,3 ; ISR-2000 ise %54,6 etkili oldu. Lalsiyum siyanamid erken verildiğinde (uygulama ekimden 15 gün önce) lamukta toksik etki yaparken biberde (uygulama ekimden bir ay önce) lastalığa %100 etkili oldu. Test maddelerinin etkililikleri her üç bitkide genel olarak ieğerlendirildiğinde brokoli kalıntısı, bıçkı talaşı ve ISR-2000 lygulamalannın zeytin ve pamukta hastalığa karşı kullanılabileceği, rnnun tarla denemeleriyle testlenmesinin yararlı olacağı sonucuna farildi.Test maddeleri bitki boyu gelişmesini genel olarak inokulasyon yapılmayan bitkilerde daha fazla teşVik ettiler. Anahtar Sözcükler : Verticillium dahliae, fosetyl-AI, ISR-2000, bıçkı talaşı, brokoli kalıntısı, kalsiyum siyanamid, zeytin, biber, pamuk
Özet (Çeviri)
(ABSTRACT) STUDİES ON THE CONTROL OF VERTİCİLİUM WlLT OF OLİVE TUNÇ.Cahit MSc.Thesis, Department of Plant Protection Supervisor:Prof.Dr. Ersin ONOGUR Eylül, 2003, 54 pages In this research, the effectiveness of different compounds to be kely used against wilt disease caused by Verticillium dahliae Kleb. on live, and cotton and pepper as additional test plants, as well were tudied with pot trials. Furthermore, the effects of these compounds on 'lant growth were also determined with measurement of the plant hights. Fosetyl-Al (Aliette), ISR-2000 as plant activator, wood shavings pine sawdust), broccoli residue and calcium cyanamid (Perlka) were ised in the trials. Among these, fosetyl-Al was applied both on soil and >lant while ISR-2000 was sprayed on plant only. The rest were applied >resowing on soil. The plants were planted either in inoculated soil lirectly or in soil with inoculum after soaking spore suspension in olive est while seeds or seedlings were sowed or trasplanted in cotton and Depper, respectively. Disease severities on the plants were determined at certain intervals after inoculation. The effectiveness of the tested compounds were generally below 50%. The effecfivenes of broccoli residue in artificially inoculated in pot soil alone was 56%. The efficacy of broccoli residue and sawdust was 77.3% while 54.6 effectiveness was found for ISR 2000 in cotton. Calcium cyanamid controlled the disease 100 % on pepper at 30 days before sowing while it was phytotoxic on cotton at early application (15 days before sowing). When the effectiveness of test materails on all three plants were evaluated generally, it was concluded that applications of broccoli residue, sawdust, and ISR 2000 could be used in control of the disease on olive and cotton and further field trials should be helpfull in practice.Test materials stimulated the most on growth of plant heights compare to uninoculated plants.