Abstrakt sonlu durum makineleri türü bilgi nesnesi sınıfları
Abstract finite state machines type knowledge based object classification
- Tez No: 134446
- Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİ ÜNLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Sonlu durum kabul edicisi, biçimsel gramer, biçimsel tanımlama, biçimsel küme, Finite state accepter, regular grammar, regular expression, regular set
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET ABSTRACT SONLU DURUM MAKİNELERİ TÜRÜ BİLGİ NESNESİ SINIFLARI DİNLER, Yonca Yüksek Lisans Tezi, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Fevzi ÜNLÜ Eylül 2003,77 sayfa Giriş bölümü dışında bu tez esas olarak üç kısımdan oluşmaktadır. 2. Bölümde; İlk olarak sonlu durum kabul edicisinin tanımı verilmiştir. Sonlu durum kabul edicileri deterministik ve nondeterministik olmak üzere iki sınıfa ayrılmış ve nondeterministik sonlu durum kabul edicileri incelenmiştir. Daha sonra nondeterministik sonlu durum kabul edicileri deterministik sonlu durum kabul edicilerine dönüştürülmüştür. 3. Bölümde; Sonlu durum kabul edicileri ve biçimsel gramerler arasındaki ilişki incelenmiştir. Sonlu durum kabul edicilerinin biçimsel gramerlere denkliği gösterilmiştir. 4. Bölümde; Sonlu durum kabul edicilerinden elde edilen küme denklem sistemlerinin indirgenmesi ve çözümü incelenmiştir. Bu denklem sistemlerinin çözümü için biçimsel tanımlamaların oluşturulması ve bu çözümün tek olduğu gösterilmiştir. Ayrıca biçimsel bir tanımlamadan bir kabul edicinin türetimi gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
VE ABSTRACT ABSTRACT FINITE STATE MACHINES TYPE KNOWLAGE BASED OBJECT CLASSIFICATION DİNLER, Yonca Master Thesis, Mathematics Department Supervisor: ProfDr. Fevzi ÜNLÜ September 2003, 77 pages Except the introductory chapter, this thesis essentially consists of three chapters. In chapter 2, first of all, definition of finite state accepter is given. The finite state accepter is classified into two groups as deterministic and nondeterministic. Nondeterministic finite state accerter is examined. Then, nondeterministic finite state accepter is transformed into deterministic finite state accepter. In chapter 3, the relation between the finite state accepter and regular grammars is exanined. The equivalance of finite state accepter with regular grammars is shown. In chapter 4, reduction and solution of the set equation systems which obtain from the finite state accepter is examined. Formation of the regular expressions for the solution of these equation systems and the uniqueness of this solution is shown. On the other hand, the construction of an accerterfrom a regular expression is shown.