Preparation and characterization of carbon paste electrode manifold with wool
Yün ile modifiye edilmiş karbon pasta eektrodun yapımı ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 134454
  2. Yazar: HALİL ELVEREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET GÖKÇEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: voltammetri, modifiye karbon pasta elektrodu, yün, voltammetry, modified carbon paste electrode, wool
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET YÜN ÎLE MODİFİYE EDİLMİŞ KARBON PASTA ELEKTRODUNUN YAPIMI VE KARAKTERİZASYONU ELVEREN, Halil Yüksek Lisans Tezi, Kimya Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. H. İsmet GÖKÇEL Mart, 2003, 46 sayfe Bu tez kapsamında kimyasal yolla modifiye edilmiş bir elektrot geliştirmek için yeni bir materyal araştırılmıştır. Bu amaçla çeşitli metal katyonlarım adsorplayabilen doğal yün seçilmiştir. Doğal yünün karbon pasta elektrodunda kullanılabilirliği incelenmiştir. Yün temizlenip, farklı oranlarda grafit ve nujol ile karıştırılmıştır. Bu karışım homojenize edilip, teflondan yapılmış elektrot gövdesinin ucuna sıkıca yerleştirilmiştir. Hazırlanan doğal yünle modifiye edilmiş karbon pasta elektrotlarının performansı yün içeriği, zemin akımının büyüklüğü, taramaya başlangıç potansiyeli, adsorpsiyon zamanı ve seçilen metal iyonların derişimi açılarından sınanmıştır. Denemeler analit çözeltisinde ve çözelti değiştirme koşullarında gerçekleştirilmiştir. Voltammetrik davranışı incelenen elektrodun cıva(II) ve bakır(n) iyonlarım adsorplayarak seyreltik çözeltilerde derişimle doğrusal değişen pik akımları oluşturduğu saptanmıştır. Ayrıca çözelti değiştirme koşulunda elektrodun analiti taşıyabildiği, başka bir deyişle, iz analizde önemli olan önderiştirme ve ayırma işlemlerine uygun olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PREPARATION AND CHARACTERIZATION OF CARBON PASTE ELECTRODE MODIFIED WITH WOOL ELVEREN, Haul Msc Thesis in Chemistry Supervisor: Doç. Dr. H. İsmet GÖKÇEL March, 2003, 46 Pages In this thesis, a new material was searched to develop a chemically modified electrode. Native wool that can adsorb several metal cations was chosen for tins purpose. The possibility of the use of native wool in a carbon paste electrode was investigated. The wool was cleaned and mixed with graphite and nujol in different ratio. These mixtures were homogenized and tightly introduced into the electrode body made from teflon rod. The performance of home made carbon paste electrodes modified with natural wool was tested in point of wool content, magnitude of background current, initial potential for scanning, adsorption time and selected metallic ions concentration. Experiments were realized under in- situ and ex-situ condition. The peak currents varied linearly with concentration were obtained at home made electrodes in diluted mercury(H) and Cu(H) solutions due to the adsorption of this ions by wool. In addition, it was shown that the electrode could transport the analyte at medium exchange, i.e. it was suitable for pre-concentration and separation process which are important in the trace analysis.