C vitamini (askorbik asit)'nin Tc-99m ile işaretlenmesi ve biyodağılımının incelenmesi: Açık kanallarda oluşan kararsız akımların incelenmesi
Labelling of vitamin C (ascorbic acid) with Tc-99m and investigation of its biodistribution: Investigation of unsteady flow forming in open channels
  1. Tez No: 134466
  2. Yazar: UĞUR SEZAİ YİĞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA YURT LAMBRECHT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Nükleer Mühendislik, Biology, Nuclear Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Askorbik Asit, Tc-99m-Askorbik Asit, C- Vitamini, Biyodağılım, Albino Wistar Sıçan, Ascorbic Acid, 99mTc-Ascorbic Acid, Vitamin C, Biodistribution, Albino Wistar rat
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
IV ÖZET C VİTAMİNİ (ASKORBİK ASİT)'NİN Tc-99m İLE İŞARETLENMESİ VE BİYODAĞILIMININ İNCELENMESİ YİĞİT, Uğur Sezai Yüksek Lisans Tezi, Nükleer Bilimler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Fatma YURT LAMBRECHT Bu çalışmanın amacı; Askorbik Asit'in (C Vitamini) Tc-99m ile İşaretlenmesi ve Albino Wistar türü sıçanlar üzerinde biyodağılımının incelenmesidir. C Vitamini Tc-99m ile kalay klorür yöntemi kullanılarak işaretlendi Kalite kontrol çalışmaları RTLC, kağıt elektroforezi ve RHPLC yöntemleriyle gerçekleştirildi. İşaretlenme verimi %93±5 olarak bulundu. Tc-99m ile işaretli C Vitamini'nin oda sıcaklığında 3 saat boyunca kararlı olduğu görüldü. En yüksek işaretlenme verimi pH=5'de saptandı. 99mTc- Askorbik Asit ile ilgili bryodağılım çalışmaları Albino Wistar erkek sıçanlarda yapıldı. Spesifik aktivitesi 13.02 GBq/mmoPdür. Tc-99m ile işaretli Askorbik Asit Albino Wistar erkek sıçanlara kuyruk veninden intravenöz olarak verildi. Sıçanlar enjeksiyondan sonra 15, 30, 60, 120, dakika sonra eter anestezi altnda öldürüldü. Organları çıkarıldıktan sonra tartıldı. Organların aktiviteleri Cd(Te) detektörlü RAD (501) sayım sisteminde sayıldı.Her bir organda ve kanda %ID/g (dokunun gram ağırlığı başına enjekte edilen doz yüzdesi) hesaplandı. Maksimum tutulum enjeksiyondan sonra 60 dakikada akciğer, karaciğer, kalp, böbrekler, dalak, pankreas ve prostatda görüldü. 99mTc-Askorbik Asit'in prostat ve böbreklerde iyi bir tutulum yaptığı verilerden görülmektedir. 99mTc-Askorbik Asit bu organların görüntülenmesi için iyi bir radyofarmasötik olabilir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT LABELING OF VITAMIN C (ASCORBIC ACID) WITH Tc-99m AND INVESTIGATION OF ITS BIODISTRIBUTION Yİ?İT, Uğur Sezai MsC Thesis, Institute of Nuclear Sciences Supervisor: Doç. Dr. Fatma YURT LAMBRECHT The aim of this study is to label of ascorbic acid with Tc-99m and to investigate biodistribution of its on rats. Ascorbic acid was labeled with Tc-99m by using stannuos chloride method. The quality control studies were performed by RTLC, paper electrophoresis and RHPLC methods. Labeling yield was found 93±5.0. Ascorbic acid labeled Tc-99m was stable through three hours at room temperature. The highest yield of 99mTc- Ascorbic Acid was determined at pH 5. The biodistribution studies related to 99mTc-Ascorbic Acid were done on Albino Wistar male rats. Ascorbic acid labeled Tc-99m which has specific activity 13.02 GBq/mmol, was administered intravenously via tail vain to Albino Wistar male rats. The rats were sacrificed at 15, 30, 60, 120 minutes after post-injection by heart puncture under ether anesthesia. The organs were weighted after they were removed. Their activities were counted by a Cd(Te) detector equipped RAD 501 count system.. The %ID/g (% of enjected dose-per gram of tissue weight) in each organ and in blood were calculated. Maximum uptake of radioactivity occured in liver, lung, heart, kidneys, spleen, pancreas and prostate at 60. minutes after enjection.VII As seen from the data 99mTc- Ascorbic Acid indicatted a good uptake in prostate and kidneys. 99mTc-Ascorbic Acid may be a good radiopharmaceuticals for imaging ot these organs.