Deforme çekirdeklerin enerji seviyelerinin Nilsson potansiyeli kullanarak yeni yöntemle incelenmesi
An Investigation of the energy values with the Nilsson potential in the deformed nuclei by applying a new method
- Tez No: 134473
- Danışmanlar: PROF. DR. H. HÜSEYİN ERBİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: The Schrödinger Eq, The Nilsson method, Deformed Nuclei
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
V ÖZET DEFORME ÇEKİRDEKLERİN ENERJİ SEVİYELERİNİN NİLSSON POTANSİYELİ KULLANARAK YENİ YÖNTEMLE İNCELENMESİ KUNDURACI, Tank Yüksek Lisans Tezi, Fizik bölümü Tez Yöneticisi: Prof Dr. H. Hüseyin ERBİL 22 Ağustos 2003, 67 sayfa Yapılan çalışmada, deforme çekirdeklerin enerji değerlerinin deformasyon parametresine bağlı olarak nasıl değiştiği incelenmiştir. Elde edilen değerler, Nilsson'un yaptığı çalışma ile karşılaştırılmış, kullanılan yeni metodun daha küçük enerji değerleri ortaya koyduğu görülmüştür. İlk bölümde deformasyon parametresinin Kollektif Model vasıtasıyla elde edilişi anlatılmaktadır. İkinci bölümde ise Nilsson potansiyelinin ortaya konuşu ve deformasyon parametresinin potansiyel üzerindeki etkisi tartışılmaktadır. Ayrıca, literatürde sıkça karşılaşılan deformasyon parametrelerinin birbirleri cinsinden ifadeleri de kısaca anlatılmıştır. Son olarak, Nilsson'un yapmış olduğu çalışmalarda elde ettiği sonuçlar tablo halinde verilmiştir. Üçüncü bölümde, yeni yöntemle Schrödinger Denkteminin Radyal kısmının verilen bir potansiyel için çözülmesine, taban ve uyartılmış durumların enerji değerlerinin ve dalga fonksiyonunun nasıl belirleneceğine sırasıyla değinilmiştir. Son bölümde ise, ilk olarak çekirdek hamiltoniyeninin nasıl küreselleştirildiği detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Daha sonra üstte bahsedilen yönteme başvurarak deforme çekirdekler için seviyelerin enerji değerleri hesaplanmış, Nilsson'un elde ettiği değerler ile karşılaştırmak amacıyla tablolar aracılığıyla verilmiştir. Anahtar sözcükler : Schrödinger Denklemi, Nilsson Yöntemi,Deforme Çekirdekler
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT AN INVESTIGATION OF THE ENERGY VALUES WITH THE NILSSON POTENTIAL IN THE DEFORMED NUCLEI BY APPLYING A NEW METHOD KUNDURACI, Tank MSc in Physic Dept. Supervisor: Prof. Dr. H. Hüseyin ERBİL 22 August 2003, 67 pages In this study, the change of the energy values has been analytically examined as a function of the deformation parameter in the deformed nuclei. The results have been compared with the results found by Nilsson and then, at the end of this comparison, it has been observed that the energy values found by the new method are smaller than the values found by Nilsson. In the first section, a commonly used method of the deformation parameter by using the Collective Model has been discussed. The way of establishing the Nilsson Potential and also the effect of the deformation parameter on this potential have been shown in the second section. Additionally, the relations between the other deformation parameters, which frequently occur in literature, have been shortly explained. Consequently, the results found by Nilsson have been given on a table at the end of this section. In the third section, for a given potential, an elaborate explanation about obtaining the ground state, exited state energies and the wave functions have been discussed. It has been also shown that how to determine the ground state and excited states energies and also the wave functions analytically. In the last section, the Ilamiltonian of a deformed nucleus has been converted into spherical form. Then, by applying the method mentioned above to the spherical potential, the required results of the energy values have been obtained. Finally, for making a good comparison, these energy values with the Nilsson's values have been given on the tables.