Bazı nar (Punica granatum L. ) çeşitlerinin kendine verimlilik durumlarının saptanması
Determination of self fruitfullness of some pomegranate (Punica granatum L. ) cultivars
  1. Tez No: 134531
  2. Yazar: EROL KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TANRISEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Nar, Punica granatum L, kendine verimlilik, bitki izolasyonu, açık tozlanma, kendine tozlanma, çiçek tozu canlılığı, Pomegranate, Punica granatum L, self fruitfulness, plant insulation, open pollination, self pollination, pollen viability
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
V ÖZET BAZI NAR (Punica granattım L.) ÇEŞİTLERİNİN KENDİNE VERİMLİLİK DURUMLARININ SAPTANMASI KÜÇÜK, Eroî Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali TANR1SEVER Ağustos 2003, 38 sayfa Bu araştırma 2003 yılında Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde bazı nar çeşitlerinin kendine verimlilik durumlarının saptanması amacıyla yapılmıştır. Bitkisel materyal olarak İzmir 1, İzmir 23, İzmir 26, İzmir 1445 ve İzmir 1513 tescilli nar çeşitleri kullanılmıştır. Her çeşitten 3 ağaçta kendine tozlanma (Kendine tozlanma için ağaçlar izole edilmiş ve balansı kullanılmıştır), 3 ağaçta açık tozlanma uygulanmış ve her ağaçtaki meyve tutma oranı hesaplanmıştır. Her ağaç bir tekerrür olarak alınmış ve deneme tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak düzenlenmiştir. Bunun yanı sıra her çeşidin çiçeklenme tarihleri, B tipi çiçek oranlan, çiçek tozu canlılık ve çimlenme oranlan saptanmıştır. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar, nar çeşitlerinin kendine tozlanmada meyve tutma oranı açık tozlanmadakinden daha düşük olduğunu göstermiştir. Kendine tozlanmada ve açık tozlanmada en düşük meyve tutma oranı İzmir 1445 çeşidinde (kendine tozlanma:%10, açık tozlanma: %4,1), en yüksek meyve tutma oranı İzmir 1513 çeşidinde (kendine tozlanma:%82,8; açık tozlanma:%94,2) saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT DETERMINATION OF SELF FRUITFULNESS OF SOME POMEGRANATE (Punka granattım L.) CULTIVARS KÜÇÜK, Erol Master Science Thesis, Horticulture Dept. Supervisor: Prof. Dr. Ali TANRISEVER August 2003, 38 pages This research was carried out in Aegean Agricultural Research Institute in 2003 in order to determine of fruitfulness of some pomegranate cultivars. As a plant material, İzmir 1, İzmir 10, İzmir 16, İzmir 23, İzmir 26, İzmir 1445 and İzmir 1513 registered cultivars were used. Self pollination was applied in 3 trees in each cultivar (trees were insulated and honeybee were used to self pollination) and open pollination was applied in 3 trees in each cultivar. Three trees were used in each application (open pollination and self pollination) and each these was taken as a replicate. The experiment was established according to the randomized design with three replications. In addition, flowering time, the ratio of B type (fertile) flowers, pollen viability and germination percentage of each cultivars were investigated. Results obtained the experiment showed that, the rates of fruit set in self pollination were lower than in open pollination. The lowest fruit set rate in both open pollination and self pollination was observed in İzmir 1445 cultivar (self pollination:% 10; open pollination:%4,l); the highest fruit set rate was observed in İzmir 1513 cultivar (self pollination;%82,8; open pollination:%94,2).