Optical properties of SnS and SnSe
SnS ve SnSe?nin optik özellikleri
  1. Tez No: 13455
  2. Yazar: BEŞİRE GÖNÜL ARPA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İ. ENGİN TÜRE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tabakalı yarıiletkenler, kayma düzlemi, optik geçir genlik, absorplanma katsayısı. iv, Layered semiconductors, cleavage plane, optical transmission, absorption coefficient. iii
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET SnS ve SnSe'NİN OPTİK ÖZELLİKLERİ GÖNÜL (ARPA) Beşire Yüksek Lisans Tezi, Fizik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. İ.Engin Türe Şubat 1991, 46 sayfa SnS ve SnSe tabakalı yarıiletkenlerde optik geçişler 200-1100 nm dalga boyu aralığında £.|la ve 611b yönlerinde polarize ışık için incelen- mistir. Burada a ve b vektörleri kristalin yarılma düzlemi içinde yer alan kristalografik eksenlerdir. İndirekt band aralıkları SnS için 1.24, 1.17 eV ve SnSe için 0.74 ve 0.8 eV sırasıyla Ellâ ve E||b polarizasyonları için elde edilmiştir. SnSe tabakalı yarıiletkeninde iki indirekt geçiş, E., ve E.2> E±1 = 1.14 ± 0.01 eV ve E±2 = 1.26 ± 0.01 eV olarak £|la polarizasyonu için, E±1 = 1.12 ± 0.01 ve E±2 = 1.22 + 0.01 eV E lib polarizasyonu için ortaya çıkarılmıştır. SnS 'de phonon yardımlı geçişlerin £|la polarizasyonunda 0.03 eV ve 0.075 eV, £|lb polarizasyonunda 0.05 eV ve 0.15 eV enerjilerine sahip iki phonon katkısına gerek duyduğu bulunmuştur. K K, bağıntısının geçerli olduğu bulunmuştur. Optik ölçmelerden SnS ve SnSe bileşiklerinin hayli anizotro- pik olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPTICAL PROPERTIES OF SnS and SnSe GÖNÜL (ARPA) Beşire M.S. in Engineering of Physics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. İ.Engin TÜRE February 1991, 46 pages The optical transmission in the layered semiconductors of SnS and SnSe has been studied in the wavelength range of 200-1100 nm for the polarised light of £||a and E lib, where a and b are the crystallographic axes within the cleavage plane. Indirect bandgaps of 1.24 and 1.17 eV for SnS and 0.74 and 0.8 eV for SnSe have been found for the two directions of the polarisations Ella and Glib respectively. In the layered compound of SnSe, two indirect transitions (E... and E±2) were ] Identified as* E^l.14 ± 0.01 eV and E±2 = 1.26±0;01 eV for £ lla polarisation and E±1 = 1.12 + 0.01 eV and E±2 = 1.22 ± 0.01 eV for 6 lib polarisation. It was found that the phonon assisted transitions in SnS required the participation of two phonons with energies of 0.03 eV and 0.075 eV for Ella polarisation and 0.05 eV and 0.15 for £|fb polarisation. The K < K, relation was found to be valid in SnSe whereas K > K, a b a b relation in SnS for the whole range of energies of incident light. The compounds of SnS and SnSe were found to be strongly anisotropic from the optical measurements of these compounds.