Determination and removal of arsenic species in thermal water
Termal sularda arseniğin tayini ve uzaklaştırılmasının incelenmesi
- Tez No: 134555
- Danışmanlar: PROF. DR. EMÜR HENDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Arsenik tayini, Giderme, Demir(III) hidroksit, Arsenic determination, Removal, Iron(III) hydroxide
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışma termal sularda arsenik tayini ve giderilme koşullanılın incelenmesini kapsamaktadır. Arsenik tayini için çok duyarlı bir yöntem olan hidrür sistemli atomik absorbsiyon spektroskopisi kullamlmıştır. Toplam arsenik tayinini, As(V)' in As(m)'e ön bir indirgeme işlemini yaptıktan sonra ölçümleyerek yaptık. Daha sonra ölçüm koşullarım optimize ettik ve gerçek örneklere uyguladık. Uyguladığımız Balçova, Doğanbey, Cumalı ve Karakoç kaplıcalarında arsenik bulgularına rastladık. Toplam arsenik derişimleri sırasıyla; 730 ppb, 298 ppb, 315 ppb ve 255 ppb olarak bulunmuştur. Arseniğin uzaklaştınlmasmda, eser miktarda As(III) ve As(V)' i diğer iyonların yanında seçimli sorplayan demir(III) hidroksit kaplanmış silikajel kulladık. Giderilme koşullarını optimize ettik ve As(III) için max. giderilmenin pH 5.5 ta, As(V) için de pH 6.5 ta olduğunu bulduk. Ayrıca ağırlıkça demir başına kapasite hesaplanmış ve 100 g demirin 37 g arsenik tuttuğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study deals with the determination and removal conditions of arsenic in thermal water. Atomic Absorption Spectrometry with Hydride Generation (HG-AAS) was used for the determination of arsenic. Total arsenic concentrations were determined by pre-reducing As (V) (arsenate) to As (III) (arsenite). Arsenic measuring conditions were optimized. Arsenic was existed in Balçova, Doğanbey, Cumalı and Karakoç spas. The concentrations are 730 ppb, 298 ppb, 315 ppb and 255 ppb, respectively selective adsorption of trace arsenite and arsenate anions in an aquoes solution by ferric hydroxide supported on silicagel particles was investigated. The experimental conditions for arsenic absorption were optimized. The extent of adsorption of arsenite and arsenate ions on the ferric hydroxide were measured by batch process being the highest for arsenite at pH 5.5 and for arsenate at pH 6.5. With the use of silicagel containing 4.2 percent (w/w) iron(III), as much as 37 g of arsenic per 100 g of iron(III) was adsorbed.