Use of C14- and C16-montmorillonites in phenol removal from aqueus media
C14- ve C16-montmorillonitlerin sulu ortamdan fenol uzaklaştırılmasında kullanımı
  1. Tez No: 134568
  2. Yazar: NEVAL YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAADET YAPAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Montmorillonit, organo-montmorillonit, katyonik yüzey aktif maddeler, fenol, adsorpsiyon, Montmorillonite, organo-montmorillonite, cationic surface active agents, phenol, adsorption
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
V ÖZET C14- VE C16-MONTMORİLLONİTLERİN SULU ORTAMDAN FENOL UZAKLAŞTIRILMASINDA KULLANIMI YILMAZ, Neval Yüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Saadet YAPAR Eylül 2003, 94 sayfa Bu tezde katyonik yüzey aktif maddelerin hidrokarbon zincir uzunluklarının ve yüzeyin kaplanma derecesinin montmorillonitin adsorpsiyon verimine olan etkisi araştırılmıştır. Bu çalışma başlıca iki bölümden oluşmaktadır: birinci bölüm organo-montmorillonitlerin hazırlanması ve ikinci bölüm ise ham ve organo-montmorillonitler vasıtasıyla fenolün sulu ortamdan uzaklaştırılması üzerinedir. Deneysel çalışmaların ilk bölümünde organo-montmorillonitler montmorillonitin katyon değişim kapasitesinin (CEC) %25, 50 ve 100'üne eşdeğer miktarlarda miristiltrimetilamonyum bromür (MTAB) ve setiltrimetilamonyum bromür (CTAB) kullanılarak hazırlanmıştır. XRD analiz sonuçlarına göre, montmorillonit yüzeyi CEC'in %100'ündeVI modifiye edildiği zaman MTAB ve CTAB'nin silika katmanlan arasında çift tabaka oluşturacak şekilde yerleştiği saptanmıştır. Fakat, CEC'in %25 ve 50'sinde yüzey aktif madde molekülleri katmanlar arasında tek tabaka halinde bulunurlar. Ayrıca, montmorillonitin yüzey alam modifikasyon sonucu azalır. İkinci bölümde, hazırlanmış olan organo-montmorillonitler ve ham montmorillonit dengeye ulaşmak için gereken zamanı bilebilmek ve fenolün herbir adsorbent üzerine adsorpsiyon davranışını inceleyebilmek için hem kinetik hem de izoterm çalışmalarında kullanılmışlardır. Ham ve CEC'in %25'inde MTAB ile modifiye edilmiş olan montmorillonitler tabakalar arasında fenol difuzyonun hızlı olmasmı sağlayacak daha fazla mevcut boşluğa sahip olduklarından en kısa denge temas süresini verirler. Ayrıca, fenolün adsorpsiyon davranışının adsorbentin yüzey özelliklerine göre değiştiği görülmüştür. Ham montmorillonit ve CEC'in %100'ünde modifiye edilmiş olanlar sırasıyla hidrofilik ve hidrofobik yüzeylere sahipken, CEC'in %25 ve 50'sinde yüzey hem hidrofilik hem de hidrofobik özellik taşır. Bundan dolayı, oldukça heterojen yüzeylere sahip olan, kısmen modifiye edilmiş olanların adsorpsiyon izotermi daha fazla bölgeden oluşur. Montmorillonitin özellikle CEC'in %100'ünde MTAB 'den daha uzun zincire sahip olan CTAB ile modifiye edildiğinde adsorpsiyon veriminin önemli ölçüde arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT USE OF CM- AND Ci6-MONTMORTLLONITES IN PHENOL REMOVAL FROM AQUEOUS MEDIA YILMAZ, Neval MSc in Chemical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Saadet YAPAR September 2003, 94 pages In this thesis the effect of hydrocarbon chain length of cationic surface active agent and degree of surface coverage on the adsorption efficiency of montmorillonite were investigated. This study consists of mainly two parts: first, preparation of organo-montmorillonites and second, removal of phenol from aqueous media by using crude and organo-montmorillonites. In the first part of this work, organo-montmorillonites were prepared by using myristyltrimethylammonium bromide (MTAB) and cetyltrimethylammomum bromide (CTAB) in amounts equivalent to 25, 50 and 100 % of the cation exchange capacity (CEC) of montmorillonite. According to the XRD measurements MTAB and CTAB form double layer between the silicate layers when montmorillonite surface is modified at 100 % of the CEC. However, at 25 and 50 % of the CECvm monolayer of surfactant molecules exists in the interlayer space. In addition, surface area of montmorillonite decreases upon modification. In the second part, the prepared organo-montmorillonites and crude montmorillonite were used both in kinetic and isotherm studies to be able to know the contact time needed to reach equilibrium and to examine the adsorption behavior of phenol onto each adsorbent, respectively. Crude montmorillonite and the one modified with MTAB at 25 % of the CEC yield the shortest equilibrium contact time due to more vacant sites available between the silicate layers for rapid diffusion of phenol relative to other adsorbents used in this study. Also, the adsorption behavior of phenol changes with respect to the surface properties of the adsorbent. While the surface is completely hydrophilic and hydrophobic for crude montmorillonite and the ones modified at 100% of the CEC, respectively, it carries both hydrophilic and hydrophobic properties at 25 and 50 % of the CEC. Therefore, the adsorption isotherms of partially modified ones, having relatively heterogeneous surfaces, consist of more regions than those of crude and completely modified montmorillonites. It has been observed that there is considerable increase in the adsorption efficiency of montmorillonite when modified at 100 % of the CEC especially with CTAB, which has longer chain than MTAB.