Sulu ortamda ışık ile organik ve mikrobiyolojik materyallerin fotooksidasyonu
Photooxidation of organic and microbiological materials with light in aqueous condition
- Tez No: 134585
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİRCAN DİNDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Işık ile parçalanma, fotodezenfeksiyon, TİO2, ZnO, sahra tozu, sodyum lambası, yoğunlaştırılmış güneş ışığı, Photodegradation, photodisinfection, TİO2, ZnO, desert powder, sodium lamp, concentrated solar ligth. i
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
V ÖZET SULU ORTAMLARDA IŞIK İLE ORGANİK VE MİKROBİYOLOJİK MATERYALLERİN FOTOOKSİDASYONU SEVEN, Özlem Yüksek Lisans Tezi, Güneş Enrjisi Enstitüsü Tez Yöneticisi: Yrd. Dr. Bircan DİNDAR Ağustos, 2003,76 sayfa Bu tezde, herbisit olarak kullanılan 2,4-Diklorofenoksiasetik asit dimetilamin tuzunun, titanyum dioksit (Ti02), çinko oksit ( ZnO) ve doğal bir madde olan sahra tozu ile sodyum lambası ve yoğunlaştırılmış güneş ışığı altında parçalanması çalışıldı ve ışık ile parçalanma miktarları UV-VIS absorpsiyon spektrometresi ile izlendi. Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Aspergilius niger, Candida albicans, Saccharomyces cerevisiae mikroorganizmalarının TİO2, ZnO, sahra tozu ve doğal zeolit ile sodyum lambası ışığı altında fotodezenfeksiyonu çalışıldı. Bu çalışma sonunda ZnO 'in mikrobisidal özelliklerinin TiOı'in mikrobisidal özelliklerine benzediği fakat sahra tozu ve zeolitin bu özelliklere sahip olmadığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT PHOTOOXIDATION OF ORGANIC AND MICROBIOLOGICAL MATERIALS WITH LIGHT IN AQUEOUS CONDITION SEVEN, Özlem M.Sc. Thesis, Solar Energy Institute, Ege University Supervisor: Associated Prof.Dr.Bircan DİNDAR August 2003, 76 pages In this thesis, photodegradation of 2,4-Dichlorophenoxyacetic acid dimethylamine salt with titanium dioxide, zinc oxide and Sahra powder ( a kind of desert powder) which be natural material under sodium lamp and concentrated solar light is investigated. Degradation amounts were determined by using UV-VIS spectrophotometer. Photodisinfection of various microorganism such as Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Aspergilius niger, Candida albicans, Saccharomyces cerevisiae with TiOi, ZnO, desert powder and natural zeolit under sodium lamp is also studied. It is determined that microbicidal properties of ZnO are similar to those of TİO2. But Sahra powder and zeolite do not have microbicidal properties.