İzmir yöresinde örtü altı çilek ve kesme çilek yetiştiren tarım işletmelerinin karşılaştırmalı ekonomik analizi, üretici tercihleri ve faaliyet sonuçlarını etkileyen faktörlerin belirlenmesi üzerine bir araştırma
A Research on the comparative economic analysis of greenhouse strawberry farms and cut flower farms and determining the factors affecting producer attitudes and activity results in İzmir
  1. Tez No: 134625
  2. Yazar: ALİREZA ABDPOURDALLAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT MİRAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Örtüaltı Tanını, Üretici Tercihleri, Ekonomik Analiz, Ekonometrik Analiz, Greenhouse, Producer Attitudes, Economic Analysis, Econometric Analysis
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu araştırma Türkiye'nin İzmir İline bağlı Balçova yöresi ile Menemen İlçesinin Emiralem Beldesindeki toplam 111 (55+56) kesme çiçek ve çilek yetiştiren örtüaltı tarım işletmelerinden elde edilen yatay kesit verilerin kümeleme (cluster) analizi yapılarak belirlenen gruplar doğrultusunda, üreticilerin sosyo - ekonomik ve faaliyet sonuçlan ile bu sonuçlar üzerinde etki eden faktörlerin belirlenmesi ve bölgesel farklılık ve benzer yönlerinin karşılaştırmalı olarak ortaya konulması amacıyla yapılmıştır. Çalışma sonucunda yörelerin birbirinden farklı olduğu saptanmıştır. Bu farklılık; aile özellikleri, üretici tercihleri, kaynak kullanımı ve ekonomik faaliyet sonuçlarından kaynaklanmıştır. İşletmelerin tercihleri doğrultusunda yöresel kümelenme gözlenmiştir. Yöresel sosyal yapılar her ne kadar birbirine yakın olsa da, ekonomik bakımından farklı olmuştur. İşletmelerin ekonomik faaliyet sonuçlan Balçova yöresinin lehine olduğu görülmüştür. Bu sonuçlar üzerindeki etkileri bakımından çeşitli değişkenler saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Pages The main objective of this study is to find out the local producers' social- economic activities and to determine the factors affecting these activities also to compare the differences and similarities between 2 region of Izmir; Balcova and Emiralem where in total 111 cut flower and strawberry farms (55,56) were studied by clustering the samples. The research showed that these regions are different from each other. This difference is due to domestic factors, producer preferences, sources and as a result of economical activities. Under the direction of enterprises' preferences, local clustering was observed. Eventhough the structure was similar, there was economic differences.The outcome of these activities were in favour of Balcova region. Several variables were found as a result of this study.