Centri-voltammetric determination of Pb(II) by using Al(OH)3 and amberlite XAD-7 resin as carrier precipitates
Al(OH)3 ve amberlit XAD-7 reçinesini taşıyıcı çökelek olarak kullanıldığı Pb(II)'nin sentri-voltammetrik tayini
- Tez No: 134626
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN TURAL, DOÇ. DR. F. NİL ERTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Sentri-voltammetri, Önderiştirme, Pb(II) tayini, voltamın etri
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Ill ÖZET Al(OH)3 ve Amberlit XAD-7 Reçinesini Taşıyıcı Çökelek Olarak Kullanıldığı Pb(II) nin Sentri-Voltammetrik Tayini KIRGÖZ ANIK, Ülkü Doktora Tezi, Kimya Bolümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüseyin TURAL İkinci Danışman: Doç. Dr. F.Nil ERTAŞ Nisan 2003, 129 sayfa Bu tezde Sentri-Voltammetri yöntemi geliştirilerek santrifüjle önderiştirme tekniği gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla taşıyıcı çökelek olarak Al(OH)3 ve Amberlite XAD-7 Reçinesi kullanılmış ve bu sayede Pb(II) tayini gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, öncelikle taşıyıcı miktarı, adsorpsiyon zamanı, çökelek oluşum süresi, pH, santrifüj zamanı ve santrifüj süresi, tarama hızı, reçine büyüklüğü ve boyutu gibi parametreler optimize edilmiş daha sonra da Pb(II) ölçümüne ilişkin tekrarlanabilirlik ve belirtme alt sınırı hesaplanmıştır. Ayrıca bazı iyonların girişim etkisi de incelenmiştir. Belirtme alt sınırı ve RSD Al(OH)3 için sırasıyla 2.2 x 10“9 M ve % 5.40 olarak bulunurken Amberlit XAD-7 için bu değerler 5.20 x 10”9 M ve % 7.76 olarak hesaplanmıştır. Ayrıca yöntem uygulanmadan ve uygulandıktan sonra akımda yaklaşık olarak 100-170 katlık bir artış gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Centri-Voltammetric Determination of Pb(II) by Using Al(OH)3 and Amberlite XAD-7 Resin as Carrier Precipitates KIRGÖZ ANIK, Ülkü PhD. Thesis in Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin TURAL Doç. Dr. F. Nil ERTAŞ April 2003, 129 pages A Novel method named Centri-Voltammetry was developed and applied for the preconcentration and determination of Pb(II) ions. For this purpose Al(OH)3 and Amberlite XAD-7 resin were used as carrier precipitates. The parameters like amount of carrier, adsorption time, precipitate standing time, pH, centrifugation time and centrifugation speed, sweeping rate and resin dimension were optimized. Then the Pb(II) determination was achieved. The detection limit and RSD value for Al(OH)3 was found as 2.2 x 10“9 M ve % 5.40 respectively. For Amberlite XAD-7 resin these values are 5.20 x 10”9 M and % 7.76. Besides these, obtained current values were compared with and without applying the centi-voltammetry. As a result almost 100-170 fold increase was observed when preconcentration method was applied. Key-words: Centri-voltammetry, Preconcentration, Pb(II) determination, Voltammetry.