Bezelyede Ascochyta hastalıklarıyla biyolojik savaşta fluoresent pseudomonasların etkisinin saptanması üzerinde araştırmalar
Studies on the roles of fluorescent pseudomonads in biological control of Ascochyta blight of peas
- Tez No: 134640
- Danışmanlar: PROF. DR. TAYYAR BORA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: biyolojik savaş, ascochyta yanıklığı, fluoresent pseudomonas, bezelye
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Ascochyta yanıklıkları bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de bezelyenin en yıkıcı hastalıklarından biridir. Tohum ilaçlaması ve tarla dönemi ilaçlaması yoluyla bu hastalığa karşı yoğun ilaç kullanılmaktadır. Bu nedenle bu çalışmada hastalığın biyolojik savaş elemanlarıyla baskı altına alınması öngörülmüştür. Bu amaçla hastalıksız bitkilerin değişik organlarından elde edilen 208 fluoresent Pseudomonas izolatı üzerinde in-vitro ve in-vivo çalışmalar yapılmıştır. Sonunda hastalığı vejetasyon döneminde etkili biçiminde baskılayan 4 aday antagonist saptanmışta:. Hastalığın çevrimini kırmak için bu aday antagonistlerin kalıntılardaki etkisi de test edilmiştir. Bunun yanında etkili antagonistlerin etki mekanizmaları ve fungisitlerin antagonistlere etkisi araştırılmış ve son olarak antagonistlerin performansı tarlada mikroparsel denemeleriyle doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
As being in the world, Ascochyta blight has also been one of the most destructive diseases of field pea in Turkey. Seed treatment with pesticides and also pesticides during vegetation period for this disease are very extensive. For this reason, in this study, it has been proposed to use biological control agents in preventing the disease. Therefore, a study on the fluorescent pseudomonads isolated from healthy plants was performed against the test patogen in in-vitro and in-vivo condition. Eventually, effective antagonist candidates, suppressed the disease in the vegetation period, were determined. Also, effectivity of the these antagonist candidates in the plant debris was tested to break the disease cycle. Besides, the manner of mechanism of antagonistic effect and efficacy of the fungicides to antagonists were tested. Finally, performances of the antagonists were confirmed through microparcel treatments in field conditions. Keywords :biological control, ascochyta blight, fluorescent pseudomonads, peas