İzmir ve Manisa illeri karaçam (Pinus brutia Ten. ) tohum bahçelerinde bulunan kozalak ve tohum zararlıları, zarar şekilleri ve bulunma dönemlerinin belirlenmesi üzerinde araştırmalar
An Investigation on Pinus brutia Ten. cone and seed destructors, damage forms and existance periods determination in seed orchards of İzmir and Manisa
  1. Tez No: 134652
  2. Yazar: PEYMAN CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR TEZCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kızılcam kozalak zararlısı, tohum zararlısı, Pinus brutia fâf\^ *¦-.»"' ^JSP**, Turkish red pine, cone insects, seed insects, Pinus brutia
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
ÖZET İZMİR VE MANİSA İLLERİ KIZILCAM (Pinus brutia Ten.) TOHUM BAHÇELERİNDE BULUNAN KOZALAK VE TOHUM ZARARLILARI, ZARAR ŞEKİLLERİ VE BULUNMA DÖNEMLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR CAN, Peyman Doktora Tezi, Bitki Koruma Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Serdar TEZCAN Kasım 2003, 152 sayfa İzmir ve Manisa İllerinde bulunan üç kızılcam tohum bahçesinde yürütülen bu çalışmada kozalak ve tohumlarda zarara neden olan böcekler, bu böceklerin bulunma dönemleri ve zarar şekilleri genç, yeşil ve kahverengi kozalak dönemleri esas alınarak incelenmiştir. Çalışma sonunda Dioryctria mendacella Staudinger, D. pineae Staudinger, D. abietella Dennis & Schiffmüller, D. mutatella Fuchs (Lepidoptera, Pyralidae), Cydia conicolana (Heylaerts) (Lepidoptera, Tortricidae), Ernobius pini (Sturm) (Coleoptera, Anobiidae), Camptomyia pinicola Mamaev, Asynapta strobi (Kieffer) (Diptera, Cecidomyiidae) olmak üzere toplam sekiz tür belirlenmiş olup, bunlardan D. mutatella, Camptomyia pinicola, Asynapta strobi'nin Türkiye'de bulunuşu ve kızılcam' da zararlı olduğu ilk kez bu çalışmayla ortaya konulmuştur. Ele alman türler içinde en önemlileri D. mendacella, D. pineae, D. abietella ve D. mutatella olup, C. conicolana, E. pini, C. pinicola ve A. strobi nadir olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT AN INVESTIGATION ON Pinus brutta Ten. CONE AND SEED DESTRUCTORS, DAMAGE FORMS AND EXISTANCE PERIODS DETERMINATION IN SEED ORCHARDS OF IZMDİ AND MANİSA, TURKEY CAN, Peyman Ph. D. Thesis in Plant Protection Department Supervisor: Prof. Dr. Serdar TEZCAN November 2003, 152 pages In this research, in three Pinus brutia seed orchards in Izmir and Manisa, the data related to destructive insects of cone and seeds, the existance periods of these insects and their damages, on the base of cone development period (conelet, green, mature) have been investigated. At the end of this study, a total of eight species such as Dioryctria mendacella Staundinger, D. pineae Staundinger, D. abietella Dennis & Schiffmiiller, D. mutatella Fuchs (Lepidoptera, Pyralidae), Cydia conicolana (Heylaerts) (Lepidoptera, Tortricidae), Ernobius pini (Sturm) (Coleoptera, Anobiidae), Camptomyia pinicola Mamaev and Asynapta strobi (Kieffer) (Diptera, Cecidomyiidae), have been determined. Among those D. mutatella, C. pinicola and A. strobi have been recorded for the first time in Turkey and on P. brutia. Among the species dealed with, D. mendacella, D. pineae, D. abietella and D. mutatella found to be the most important ones, C. conicolana, E. pini, C. pinicola and A. strobi are found rarely.