Büyük ve Küçük Menderes havzaları bölgesel taşkın analizi
Regional flood analysis in Büyük and Küçük Menderes river basins
- Tez No: 169123
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKAY BARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: bölgesel taşkın frekans analizi, Dalrymple taşkın indeks yöntemi, Küçük ve Büyük Menderes havzaları. IV, regional flood frequency analysis, Dalrymple' s flood index method, Küçük and Büyük Menderes river basins
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hidrolik Hidroloji ve Su Kaynakları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
BÜYÜK VE KÜÇÜK MENDERES HAVZALARI BÖLGESEL TAŞKIN ANALİZİ ÖZET Taşkın sonucu oluşabilecek zararların tahmin edilebilmesi, su yapılarının (baraj, kanal, tünel vb.) planlanabilmesi ve projelendirilmesi için taşkınların güvenilir biçimde tahmin edilmesi gerekmektedir. Bölgesel taşlan frekans analizi güvenilir tahmin metotlarından biridir. Bölgesel taşkın frekans analizi, sadece su yapılarının tasarımı sırasında etkili tahmin yapılmasında değil, aynı zamanda hidrolojik bilgi olmayan bölgelerde de tasarım parametrelerinin belirlenmesinde kullanılabilmektedir. Ayrıca yöntem, üzerinde akım gözlemi bulunmayan akarsu havzalarında bile uygulanabilir. Sunulan çalışmada Ege bölgesindeki Küçük Menderes ve Büyük Menderes havzalarında gözlenmiş yıllık maksimum akış verileri kullamlmıştır. Tek bir bölge olarak kabul edilen bu havzalarda seçilen 45 akım gözlem istasyonu kullanılarak bölgesel analiz yapılmıştır. Mevcut veriler kullanılarak, ortalama taşlan verimi-yağış alanı ve çarpıklık katsayısı-değişkenlik katsayısı ilişkileri elde edilmiş; daha sonra homojenlik testleri yapılmıştır. Student-t ve Dalrymple yöntemleri kullanılarak havzalardaki homojen olmayan gözlem istasyonları tanımlanmıştır. Bölgesel homojenlik şartlarını sağlamayan istasyonların gruptan çıkartılmasından sonra, çarpıklık ve değişkenlik katsayılarının bölgesel değerleri tahmin edilmiş ve bunlarla ilgili bölgesel bağıntılar çıkartılmıştır. Ayrıca, Gumbel dağılımı esas alınarak bölgesel boyutsuz taşkın katsayıları hesaplanmıştır. Büyük ve Küçük Menderes havzaları için örnek niteliğindeki bu çalışma, gelecekteki araştırmalarla daha da ilerletilebilir. Bu araştırmalar sonucunda, proje alanındaki doğal kaynakların değerlendirilmesine yönelik su kaynaklarının geliştirilmesi, su yapılarının daha etkin ve ekonomik tasannu gerçekleştirilebilecektir.
Özet (Çeviri)
REGIONAL FLOOD ANALYSIS IN BÜYÜK AND KÜÇÜK MENDERES RIVER BASINS ABSTRACT Reliable flood estimates are needed for planing of water structures (dam, waterway, tunnel, etc.) and estimating damages caused by floods Regional flood frequency analysis provides a solution not only in estimating the design events efficiently but also in may produce design event magnitudes at sites where no hydrologic information is available. In addition, this method is to be applied even river basins where a flow observation is not available. In this study, annual peak flood recorded of Küçük Menderes and Büyük Menderes river basins of The Aegean region are used. Totally 45 gauging stations at these two basins which are assumed as a unique region, have been selected and analyzed. By using the available data, relationships of mean annual flood yield- drainage area and coefficient of skew-coefficient of variation are examined. Regional homogenity test have been performed. Non-homogeneous gauging stations have been identified and taken out of the group by use of Student-t and Dalrymple tests. Regional values of coefficient of variation and skewness are estimated, and regional relationship between these two statistics has been derived. And further, dimensionless flood frequency indices of region derived based upon the Gumbel distrubution. This preliminary study for Menderes basins should be proceeded by further research. When this is achieved, it will be possible to design hundreds of structures in efficient and economical manner related to the development plans of water and resources of the project area.