Yeni aminooksimlerin sentezi, karakterizasyonu ve metal komplekslerinin incelenmesi
The Synthesis and characterization of new aminooxime and investigation of its metal complexes
  1. Tez No: 134701
  2. Yazar: FATİH KÖMÜRLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Aminooksimler, sekonder aminler, kobalt(II), nikel(II) ve bakır(II) kompleksleri. V, Aminooxime, secondary amine, transition metal complexes, cobalt(II), nickel(Tf) and copper(II). VI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YENİ AMTNOKSIMLERIN SENTEZİ KARAKTERIZASYONU VE METAL KOMPLEKSLERİNİN İNCELENMESİ Fatih KOMURLU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 37 Bu çalışmada, yeni bir ligand ve bu ligandm bazı geçiş metalleri ile kompleksleri sentezlendi. Çalışmada sekonder amin olan 4-metilpiperidin anti-klorglioksim ile reaksiyona sokularak l-[l,2-bis(hidroksiamino)etil]-4-metilpiperidin (LH2) ligandı elde edildi. Elde edilen ligandın Co(IT), Ni (II) ve Cu(II) iyonları ile metaHigand oranı 1:2 olan mononükleer kompleksleri sentezlendi. Komplekslerin 6 koodrdinasyonlu oktahedral yapıya sahip olduğu belirlendi. Sonuç olarak yeni bir ligand ve üç kompleks sentezlendi. Bunların yapılan İR, IH- ve 13C-NMR, magnetik susseptibilite, kondüktometri ve elementel analiz ile aydınlatıldı. Ayrıca ligand ve komplekslerin termal özellikleri TGA teknikleri kullanılarak incelendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF A NEW AMINOOXIME AND INVESTIGATION OF ITS METAL COMPLEXES Fatih KÖMÜRLÜ Fırat Üniversty Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry 2003; Page: 37 In this study, a new ligand and its complexes with Ni(IT), Cu(II) and Co(II) ions have been synthesized. In the work performed, secondary amine (4-methylpiperidine) were reacted with anti-chloroglyoxime to obtained l-[l,2-bis(hydroxyamino)ethyl]-4-methylpiperidine (LH2) ligand. All complexes have a metalrligand ratio of 1:2. In conclusion, a new ligand and its three complexes have been synthesized. The structure of the ligand and its complexes are proposed and formulated used on the elemental analyses, IR, 'H- and 13C-NMR spectra and magnetic susceptibility measurements and conductometry. Also the thermal properties of the ligand and complexes were investigated by TGA techeniques.