Kompozit rulolu zincir bakla ve taşıyıcılarında elastik ve elastoplastik gerilme analizi
The Elastic and elasto-plastic stress analysis of roller chain link plates and carrier made of composite material
  1. Tez No: 134768
  2. Yazar: NÜSRET AS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rulolu zincir baklası, elasto-plastik gerilme analizi, artık (kalıcı) gerilmeler, sordu elemanlar yöntemi, fiber takviyeli termoplastik, Roller chain link plate, elasto plastic stress analysis, residual stress, finite element method, fiber reinforced thermoplastic. Vll
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KOMPOZİT RULOLU ZİNCİR BAKLA VE TAŞIYICILARINDA ELASTİK ve ELASTO-PLASTİK GERİLME ANALİZİ NüsretAS Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mekanik Anabilim Dalı 2003, Sayfa : 72 Bu çalışmada, çapraz takviyeli çelik-termoplastik (düşük yoğunluklu polietilen) kompozitinden imal edilmiş rulolu manşonlu zincir baklalarının elastik ve elasto-plastik gerilme analizi, solu elemanlar yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Elasto-plastik gerilme analizi için iki boyutlu sonlu eleman bilgisayar programı geliştirilmiştir. Sonlu eleman ağ oluşumu hazırlanan bilgisayar programı ile otomatik olarak yapılmıştır. Analizlerde anizotropik malzeme ele alındığından Tsai-Hill akma kriteri kullanılmıştır. Baklalara ilk akmayı doğuran yükleme basamağından başlayarak kademeli olarak artırılan yükler uygulanmıştır. Analizler sonucunda; oryantasyon açılan ve farklı yükleme basamakları için artık gerilmeler ve plastik bölgelerin yayılışı elde edilmiştir. Ayrıca Tsai-Hill eşlenik gerilmeleri de hesaplanmıştır. Ortaya çıkan sonuçlar diğer bakla ve taşıyıcıları için değerlendirilmiştir. İlgili literatür karşılaştırılması yapılarak sonuçların uyum içinde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE ELASTIC AND ELASTO-PLASTIC STRESS ANALYSIS OF ROLLER CHAIN LINK PLATES AND CARRIER MADE OF COMPOSITE MATERIAL Niisret AS Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering 2003, Page : 72 In this study, the elasto-plastic stress analysis of the roller chain link plates manufactured from the cross-ply reinforced steel-thermoplastic (LDPE) composite is carried out by using FEM. A two dimensional finite element computer program is developed for elasto-plastic stress analysis. The FEM mesh generation is automatically performed by using the prepared computer program. Tsai-Hill yield criterion is used in this analysis due to the anisotropic material. The various tension loads increased step by step from beginning of the yield are applied to these link plates. The residual stresses and the spreads of the plastic zones are obtained in different reinforcement angles and loads. In addition, Tsai-Hill effective stresses are calculated for various cases. The obtained values are adapted to the other chain link plates. The results calculated are in accordance with the results in the literature.