Kobalt esaslı elektrodlarla kaplanan malzemelerin mikroyapı ve mekanik özelliklerinin araştırılması
The Investigation of microstructure and mechanical properties of materials claded by co-based electrodes
  1. Tez No: 134785
  2. Yazar: EMİNE ÇÖMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİS ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Co alaşımları, kaplama, sert yüzey kaplama. VII, Co alloys, Cladding, Hardfacing VIII
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KOBALT ESASLI ELEKTROTLARLA KAPLANAN MALZEMELERİN MİKROYAPI VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI Emine ÇÖMEZ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Metal Eğitimi Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 72 Çok çeşitli yüzey kaplama işlemleri vardır ve bunlardan birisi de sert yüzey kaplama işlemidir. Sert yüzey kaplama işlemi genellikle abrasyon, erozyon, oksidasyon, kavitasyon vb. sebeplerle malzemelerde meydana gelen aşınma kaybını azaltmak maksadıyla uygulanır. Aynı zamanda aşınmış parçaların kullanım süresini uzatmak için de kullanılır. Genellikle Stellite olarak adlandırılan Co esaslı elektrodlar sert yüzey kaplama işlemi için uygun malzemelerdir. Bu çalışmada düşük karbonlu, orta karbonlu ve bir tane de AISI 304 kalite paslanmaz çelik yüzeyi kobalt esaslı elektrod ile elektrik ark ve TIG kaynak yöntemi kullanılarak kaplanmıştır. Stellite 6 ve Stellite 12 Co esaslı elektrodlar bir, iki ve üç paso ard arda çekilerek çelik plakalar üzerine kaplanmıştır. Daha sonra üzeri kaplanan numunelerden uygun örnekler alınarak kaplama tabakası incelenmiştir. Kaplanan tabakanın mikroyapı, taramalı elektron mikroskop, kimyasal analiz ve mikrosertlik incelemeleri yapılmıştır. Birbiri üzerine kaplanan tabakaların mikroyapı ve sertlik bakımından birbirlerini etkilediği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE INVESTIGATION OF MICROSTRUCTURE AND MECHANICAL PROPERTIES OF MATERIALS CLADDED BY Co-BASED ELECTRODES Emine ÇÖMEZ Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering 2003, Page: 72 There are several types of surfacing. One of them are hardfacing. Hardfacing applies for the purpose reducing wear of loss of material by abrasion, impact, erosion, oxidation, cavitation, etc. It can be also used to extend the life of worn parts. Generally Co-based electrodes, so called Stellite, are used for hardfacing. In this study low-carbon steel, medium-carbon steel and AISI 304 stainless steel were cladded with Co-based electrodes by using electric arc welding and tungsten inert gas welding. One,two and tree consecutive layers of a cobalt based alloy, Stellite 6 and Stellite 12, were deposited onto steel plates. Appropriate samples were taken from the hardfaced materials and the surface layer structure were investigated. Hardfaced material was investigated by microstructure, scanning electron microscopy chemical analysis an micro hardness measurements. Depositing two layers upon one another affects the microstructure and hardness.