Nasturtium officinale R. Br. ve Mentha aquatica L.'da 2,4-D'nin gelişmeye, azot miktarına, mineral ve klorofil içeriğine etkileri
The Effects of 2,4-D on amounts of nitrogen, mineral matter, chlorophyll as well as growth in Nasturtium officinale R. Br. and Mentha aquatica L.
- Tez No: 135542
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAADET SAYGIDEĞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: 4-D, Azot, Klorofil, Nasturtium, Mentha, 4-D, Nitrogen, Chlorophyll, Nasturtium, Mentha n
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ NASTURTIUM OFFICINALE R. Br. VE MENTHA AQUATICA L.» DE 2,4-D'NIN GELİŞMEYE, AZOT MİKTARINA, MİNERAL VE KLOROFİL İÇERİĞİNE ETKİLERİ Sezai SARPKAYA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANA BİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. Saadet SAYGIDEĞER Yıl: 2003, Sayfa: 102 Jüri : Doç. Dr. Saadet SAYGIDEĞER : Yrd. Doç. Dr. Fatma ÇEVİK : Yrd. Doç. Dr. Hatice KORKMAZ Bu çalışmada, Nasturtium officinale R.Br. ve Mentha aquatica L.'de 2,4-D'nin gelişmeye azot miktarına, mineral ve klorofil miktarına etkileri araştırılmıştır. Çalışmada 2,4-Ç çözeltileri 0.01, 0.1, 1, 5, ve 10 mg/L'lik derişimlerde hazırlanarak seçilen bitkilerdeki etkilerine bakılmıştır. Deney süresi 12 gün olup 3., 7. ve 12. günlerde hasat edilmiştir. Total klorofil ölçümleri spektrofotometrede, total azot tayini Micro-Kjeldahl metoduna göre ve mineral madde miktarları Atomik Absorbsiyon yöntemi ile belirlenmiştir- Genel olarak, seçilen iki bitkide de 0,01 ve 0,1 mg/L'lîk 2,4-D derişimlerinde büyüme- ve gelişme, 2,4-D'nin düşük konsantrasyonlarda büyüme hormonu etkisi yapmasından dolayı olumlu yönde etkilenmişlerdir. 1, 5 ve J0 mg/L'lik derişimlerde her iki bitki için 5. günden itibaren bitkilerde solma ve ölümler görülmeye başlanmıştır. Mentha aquatica L.'de 0,01 mg/L'lik derişimde total klorofil, azot ve Sodyum miktarında artış belirlenmiştir. Nasturtium officinale R. Br.'de 0,01 ve 0,1 mg/L'lik 2,4-D derişimlerinde total klorofil ve kuru madde miktarında artış belirlenmiştir. Genel olarak mineral madde miktarlarında azalmalar tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE EFFECTS OF 2,4-D ON AMOUNTS OF NITROGEN, MINERAL MATTER, CHLOROPHYLL AS WELL AS GROWTH IN NASTURTIUM OFFICINALE R. Br. AND MENTHA AQUATICA L. Sezai SARPKAYA DEPARTMENT OF BIOLOGY INSTITUTE OF NATUREL APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Saadet SAYGIDE?ER Year: 2003, Pages: 102 Jury: Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Saadet SAYGIDE?ER : Assist. Prof. Dr. Fatma ÇEVİK : Assist. Prof. Dr. Hatice KORKMAZ In this study, the effects of 2,4-D on growth; nitrogen, mineral and chlorophyll amounts of Nasturtium officinale R. Br. and Mentha aquatica L. was searched. In the study, on getting ready its solutions of 0.01, 0.1, 1, 5 and 10 mg/L, the effects of 2,4-D on selected plants were observed. Their experimental period is 12 days, and they were harvested at the days of 3, 7, 12. Total chlorophyll measurements of them were performed in the spectrophotometer. Total N detection was done by Micro-Kjeldahl method. As for their mineral contents, they were determined by Atomic Absoibsion method. Generally, growth and development at 2,4-D concentrations of 0,01 and 0,1 mg/L has been effected in a positive manner as 2,4-D produced the effect of growth hormone at low concentrations. At the concentrations of 1, 5 and 10 mg/L, wilting and die has been observed. In Mentha aquatica L., at 2,4-D concentration of 0,01 mg/L, an increase was obtained in total chlorophyll, nitrogen and Na amounts. In Nasturtium officinale R. Br., at 2,4-D concentrations of 0,01 and 0,f mg/L, an increase were obtained in total chlorophyll and dry matter amounts. Generally, an incerease was obtained in mineral quantities.