Farklı zamanlarda ekilen soğanlarda bitki sıklığının sapa kalkma, verim ve soğan kalitesine etkileri
The Effects of different sowing times and plant dinsities on bolting, yield and bulb qualities in onion
  1. Tez No: 135558
  2. Yazar: HÜLYA ULUTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEBAHAT SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Soğan, Bitki Sıklığı, Sapa Kalkma, Ekim Dönemi, Onion, Plant Density, Bolting, Sowing Date II
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ FARKLI ZAMANLARDA EKİLEN SOĞANLARDA BİTKİ SIKLIĞININ SAPA KALKMA, VERİM VE SOĞAN KALİTESİNE ETKİLERİ Hülya ULUTAŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman Yıl Jüri Prof. Dr. Nebahat SARI 2003, Sayfa: 66 Prof. Dr. Nebahat SARI Prof. Dr. Kazım AB AK Yrd.Doç. Dr. Halit YETİŞİR Araştırma Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü deneme alanında yürütülmüştür. Denemede Texas Early Grano, Aki ve Contes çeşitleri kullanılmıştır. Her üç çeşitte de eylül ayı ortasından ekim ayı ortasına kadar üç farklı tarihte (18 Eylül, 1 Ekim ve 15 Ekim) ve dört farklı tohum miktarı (400 g/da, 600 g/da, 800 g/da, 1 000 g/da) kullanılarak tohum ekimi yapılmıştır. Bu çalışma ile Adana koşullarında soğanda yüksek verim ve pazarlanabilir ürün açısından farklı ekim zamanlarının etkilerinin önemli kısa gün çeşitlerinde incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, en yüksek verimler 18 Eylül tarihinde ekimi yapılan I. dönemde elde edilmiştir. Bitki sıklığı açısından 600 g/da, 800 g/da ve 1000 g/da'dan benzer verimler elde edilmiş, 400 g/da son sırada gelmiştir. Aki çeşidi 1 Ekim ekimlerinde ve dekara 800 g tohum atıldığında en iyi sonucu (8.12 ton/da) vermiştir. Texas Early Grano çeşidinde eylül ve ekim aylan ekimlerinde yüksek oranda sapa kalkma tespit edilmiştir. Diğer yandan, Aki ve Contes çeşitlerinde düşük oranda sapa kalkma gözlenmiştir. Aki ve Contes çeşitleri üçüncü dönemde (15 Ekim) çiçek sapı oluşturmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Mssc. THESIS THE EFFECTS OF DIFFERENT SOWING TIMES AND PLANT DENSITIES ON BOLTING, YIELD AND BULB QUALITDES IN ONION Hülya ULUTAŞ DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLHCD SCD2NCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Nebahat SARI Year : 2003, Pages: 66 Jury : Prof. Dr. Nebahat SARI : Prof. Dr. Kazım ABAK : Assist. Prof. Dr. Halit YETİŞİR The study was carried out in research area of the Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, University of Çukurova. Texas Early Grano, Aki and Contes onion cultivars were used as plant material. In all three cultivars, seeds were sown at three different date from middle of September to middle of October (18th September, 1st October and 15th October) by using 4 different aniount of seed (4 kg/ha, 6 kg/ha, 8 kg/ha and 10 kg/ha). The aim of this study was examined the effect of sowing times in some short day onion varieties on the high and marketable yield in Adana condition. According to result of the study, the highest yield was obtained from the first sowing time (18 September). As in plant density 6 kg/ha, 8 kg/ha and 10 kg/ha and seeds produced similar amount of yield while lower yield were obtained from 4 kg/ha. The highest yield (81.2 tons/ha) was produced by 8 kg/ha seed, sowing in 1st September in Aki variety. In Texas Early Grano, bolting was high in both September and october sowing. Ön the other hand, Aki and Contes showed low rate of bolting and both of these cultivars did'nt shown any bolting in third sowing times (15 October).