Adana dolayının kuvaterner stratigrafisi ve alüvyal zeminlerdeki fore kazık çalışmaları
Quaternary stratigraphy of vicinity of the Adana and forepiling studies in alluvium ground
  1. Tez No: 135560
  2. Yazar: ZAFER BÜLENT YAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ YETİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Adana, Kuvaterner, Stratigrafi, alüvyal zemin. I, Adana, Quaternary, Stratigraphy, Alluvium II
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ADANA DOLAYININ KUVATERNER STRATİGRAFİSİ VE ALÜVYAL ZEMİNLERDEKİ FORE KAZIK ÇALIŞMALARI Zafer Bülent YAMAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI Danışman : Prof.Dr Cengiz YETİŞ Yıl: 2003, Sayfa: 103 Jüri : ProfDr CengizYETİŞ Doç.Dr.Ulvi Can ÜNLÜGENÇ Yrd.Doç.Dr. Sedat TÜRKMEN İnceleme alını doğuda Amanos Dağları, batıda Ecemiş fay kuşağı, kuzeyde Torid dağ kuşağı, güneyde ise Akdeniz ile sınırlandırılmış olan Adana baseni İçerisende yer alıp bu çalışmada Adana baseni genç çökelleri ve alüvyal zeminlerin özellikleri inccienmiştir. İnceleme alanında farklı stratigrafik ve yapısal konum sunan kaya stratigrafi birimleri yüzeylemektedir. Bölgede Devoniyen ve Permo Karbonifer çökelleri temeli oluşturmaktadır. Üst Triyas-Jura-Kretase yaşlı platform karbonatlan niteliğindeki Demirkazık formasyonu ile Geç Kretasede bölgeye yerleşen Faraşa ofiyoliti her iki blokta da yaygın yayılımhdır. Oligosen- Alt Miyosen yaşlı Gildirli formasyonu Miyosen denizi transgresyonu öncesine ait akarsu çökelleri niteliğindedir. Daha üstte Adana baseni Tersiyer istifi transgresif dönemine ait sığ deniz plaj çökellerinden ibaret Kaplankaya ve Resifal nitelikli Karaisalı formasyonları, türbiditik Cingöz ve derin denizel Güvenç formasyonları yüzeylemektedir. Adana baseninin regresif çökellerini ise tüfit arabantlı kırıntılılardan oluşan Kuzgun formasyonu ile evaporitik çökel arakatmanlı Handere formasyonu ince kırıntılıları oluşturmaktadır. Bu istifin üzerinde Kuvaterner'e ait yer yer kaliçileşmeli farklı sekiler halinde taraçalar ve alüvyal çökeller bulunmaktadır. Adana dolayında sıkı pekişmiş, kaliçileşmiş I.seki Taraçası; gevşek yapılı dağılgan, kaliçileşmemiş II. Seki taraçası ve Adana ovası alüvyonu olmak üzere 3 tür alüyon zemin tespit edilmiştir. Bu çalışma ile Adana baseni güneyinin Kuvaterner stratigrafisi ve Alüvyal zeminlerin özellikleri ortaya konulmuştur. İnceleme alanının Jeoloji haritasının yanı sıra, genelleştirilmiş stratigrafi kesiti hazırlanmıştır
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS QUARTERNARY STRATIGRAPHY OF VICINITY OF THE ADANA AND FOREPİLİNG STUDIES IN ALLUVIUM GROUND Zafer Bülent YAMAN DEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr Cengiz YETİŞ Year : 2003, Pages: 103 Jury : Prof.Dr Cengiz YETİŞ Doç.Dr.Ulvi Can ÜNLÜGENÇ Yrd.Doç.Dr. Sedat TÜRKMEN The study area in placed in the Adana Basin which is limited by the Amonos mountains to the east, the Ecemiş fault zone in west, the Tauride mountain belt to the north and the Mediterranean sea in the south. Under the compose of this study properties of alluvium ground and young deposits in Adana Basin are researched. Different rock units, has different stratigrapy and structural position, crop out in the study area. Devonion and Permo-Carboniferous deposits formed the basement in the region. Upper Triassic-Jurasic-Cretaceous aged Demirkazık formation platform carbonates and Faraşa aphiolite that's emplacement age is Late Cretaceus, are widely distributed in both plates. Oligocene-Lower miocene aged Gildirli formation has a fluvial deposit charcater before Miocene sea transgerssion. Shallow marine, coast deposits of Kaplankaya formation, reefal Karaisalı formation, turbiditic Cingöz and deepmarine Güvenç formation crop out towards up, all of them belong to the Adana basin Teriary sequence transgressive period. The Adana Basin regressive period formed by tuffite interbedded dettrial of Kuzgun formation and evaporitic deposits interbeded fine grained detrials of Handere formation. Over this sequence Quaternary aged locally calcreteied tensin deposits as a different terrace and alluvial deposits deposited. Three alluvium ground types are determined, calcreteried tightly pocked I terrace terrain in near and Adana; loosely packed, distrubted calcreteried II terrace terrain; Adana lowland alluvium. As a result of this study, Quanternar Stratigrapy and alluvium ground properties of southen Adana Basin are determined. In addition to geological mapping of the study area, generalized stratigraptical section are prepared.