Antiferromagnetik özellik gösteren seyreltik malzemelerin fiziksel özellikleri
Physical properties of diluted antiferromagnetic materials
  1. Tez No: 135559
  2. Yazar: SERPİL SEÇKİN TEKELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: FexMgj.xTi03, seyreltilmiş antiferromagnet, FexMgi-xTiOs, diluted antiferromagnet II
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ANTIFERROMAGNETIK ÖZELLİK GÖSTEREN SEYRELTİR MALZEMELERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ Serpil Seçkin TEKELİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Bekir ÖZÇELİK Yıl: 2003, Sayfa 62 Jüri : Prof. Dr. Bekir ÖZÇELİK : Prof. Dr. Kerim KTYMAÇ : Prof. Dr. Osman SERİNDAĞ Bu çalışmadaki esas amaç, FexMgı.xTi03 malzemesinin fiziksel ve yapısal özelliklerinin araştırılmasıdır. Bu çalışmada örnek katıhal tepkime yöntemiyle hazırlandı ve XRD analizleri örneklerin farklı kristal fazlarda olduğunu gösterdi. x 'in değişen değerlerinin örneğin mikro yapısı üzerindeki etkileri araştırıldı. DSC, TGA ve ESR ölçümleri yapıldı. Bu çalışmanın giriş kısmında, FexMgı.xTi03'ün fiziksel özellikleri özetlendi. Tezin önceki çalışmalar kısmında ise, bu malzemenin magnetik özellikleri ile ilgili son gelişmeler verildi. Bu çalışmanın diğer kısımlarında ise FexMgı.xTi03 malzemesinin kristal yapısı incelendi ve deneysel sonuçlar yorumlandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS PHYSICAL PROPERTIES OF DILUTED ANTTFERROMAGNETIC MATERIALS Serpil Seçkin TEKELİ DEPARTMENT OF PHYSICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof Dr. Bekir ÖZÇELİK Year: 2003, Pages:62 Jury: Prof. Dr. Bekir ÖZÇELİK : Prof Dr. Kerim KIYMAÇ : Prof Dr. Osman SERİNDA? The main purpose of this work is to investigate the physical and structural properties of FexMg!_xTi03 material. The samples were prepared by using a solid state reaction technique in the scope of this thesis, and XRD analysis showed that the samples were different crystal phases. The effects of changing of * values on the microstructure of sample were investigated. Besides XRD, DSC, TGA and ESR measurements were performed on the samples. In the introduction of this thesis; the physical properties of FexMgi.xTi03 have been summarized. In the second part, the recent developments in our magnetic material are given. In the other parts of thesis, the experimental findings of FexMgi-xTi03 materials have been discussed.