Akvaryum balıklarından lepisteslerin kalitatif ve kantitatif karakterleri için kalıtım derecelerinin hesaplanması
Estimation of heritability for qualitative and quantitative traits in guppies from aquarium fishes
- Tez No: 135561
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Kalıtım derecesi, İç-içe deneme planı, Poecilia reticulata, Heritability, Hierarchal classification, Poecilia reticulata. II
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ AKVARYUM BALIKLARINDAN LEPISTESLERIN KALITATIF VE KANTİTAIİF KARAKTERLERİ İÇİN KALITIM DERECELERİNİN HESAPLANMASI NagehanBALPINAR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI Danışman.Prof.Dr. Mustafa AKAR Yıl:2003, Sayfa:62 Jüri. Prof.Dr. Mustafa AKAR : ProfDr. Kemal ÖZKÜTÜK :Yrd.Doç.Dr. Mahmut YANAR Bu araştırma 2001 yılında Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Tathsu Balıklan Araştırma ve Üretim tesislerinde bulunan Poecilia reticulata türü ile yapılmıştır. Deneme tesadüf parselleri deneme planına göre kurulmuş fakat iç-içe sınıflandırmaya göre analiz edilmiş olup canlı ağırlık ve total boyun babalara ait kalıtım dereceleri standart hatalarıyla birlikte 60 günlük 335 P. reticulata için 0,042+0,100, 0,014±0,115; 90 günlük 250 P. reticulata için 0,036+0,141, 0,05010,120; 120 günlük 222 P. reticulata için 0,013±0,073, 0,199+0,183; erkek bireylerde canlı ağırlık, total boy, standart boy, baş boyu, kuyruk yüzgeci yüksekliği, kuyruk yüzgeci uzunluğu, sırt yüzgeci uzunluğu, vücut yüksekliği, gonopodium uzunluğu ve turuncu benek sayısının babalara ait kalıtım dereceleri standart hatalarıyla birlikte 150 günlük 106 P. reticulata için sırasıyla 0,148+0,243, 0,072+0,249, 0,016±0,179, 0,195±0,270, 0,140+0,205, 0,045+0,256, 0,003±0,213, 0,101±0,207, 0,045+0,272, 0,450+ 0,409; 180 günlük 100 P. reticulata için sırasıyla 0,097±0,217, 0,104±0,281, 0,176±0,254, 0,098+0,276, 0,115+0,204, 0,174+0,734, 0,130iO,280, 0,03110,182, 0,054+0,246, 0,441*0,418; 210 günlük 95 P. reticulata için sırasıyla 0,014±0,163, 0,003±0,218, 0,054+0,190, 0,264±0,371, 0,038±0,178, 0,551+0,622, 0,008±0,280, 0,028+0,170, 0,31310,360, 0,43210,418; dişi bireylerde canlı ağırlık, total boy, standart boy, baş boyu, kuyruk yüzgeci yüksekliği, kuyruk yüzgeci uzunluğu, sırt yüzgeci uzunluğu ve vücut yüksekliğinin babalara ait kalıtım dereceleri standart hatalarıyla birlikte 150 günlük 103 P. reticulata için sırasıyla 0,051+0,294, 0,04410,219, 0,319+0,318, 0,02210,168, 0,110+0,296, 0,26310,295, 0,22810,331, 0,11310,272; 180 günlük 96 P. reticulata için sırasıyla 0,02310,173, 0,09310,211, 0,119+0,275, 0,14010,288, 0,06810,336, 0,16010,251, 0,379+0,388, 0,215iO,311; 210 günlük 93 P. reticulata için sırasıyla 0,11810,244, 0,076+0,207, 0,30710,356, 0,009+0,212, 0,26710,350, 0,27110,453, 0,09410,245, 0,04310,193 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS ESTIMATION OF HEMTABILITY FOR QUALITATIVE AND QUANTITATIVE TRAITS IN GÜPPIES FROM AQUARIUM FISHES NagehanBALPINAR DEPARTMENT OF FISHERIES INSTUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor :Prof.Dr. Mustafa AKAR Year:2003, Pages:62 Jury. Prof.Dr. Mustafa AKAR :Prof.Dr. KemaJ Ö2KÜTÜK :Asst.Prof.Dr.Mahmut YANAR This research was studied on Poecilia reticulata in Çukurova University Fisheries Faculty Fresh Water Fishes Research and Production station in 2001. The experiment was established completely randomized design but analyzed hierarchal classification and heritability of body weight, total lenght with standart errors were found 0.042+0.100, 0.014±0.115 for sires of 60 days old 335 P. reticulata, 0.036+0.141, 0.050+0.120 for sires of 90 days old 250 P. reticulata and 0.013±0.073, 0.199±0.1S3 for sires of 120 days old 222 P. reticulata; body weight, total lenght, standart lenght, head lenght, caudal fin height, caudal fin lenght, dorsal fin lenght, body height, gonopodium lenght and orange spot numbers with standart errors were found 0.148±0.243, 0.072+0.249, 0.016İÖ.179, 0.195±0.270, 0.140+0.205, 0.045±0.256, 0.003±0.213, 0.101±X).207, 0.045+0.272, 0.450± 0.409 for sires of 150 days old in male 106 P. reticulata respectively; 0.097±0.217, 0.104±0.281, 0.176+0.254, 0.098+0.276, 0.115±0.204, 0.174+0.734, 0.130+O.280, 0.031±0.182, 0.054+0.246, 0.441±0.418 for sires of 180 days old in male 100 P. reticulata respectively; 0.014±0.163, 0.003+0.218, 0.054±0.190, 0.264+0.371, 0.038+0.178, 0.551±0.622, 0.008+0.280, 0.028±0.170, 0.313±0.360, 0.432İ0.418 for sires of 210 days old in male 100 P. reticulata respectively; body weight, total lenght, standart lenght, head lenght, caudal fin height, caudal fin lenght, dorsal fin lenght and body height with standart errors were found 0.051+0.294, 0.044±0.219, 0.319±0.318, 0.022±0.168, 0.110+0.296, 0.263+ 0.295, 0.228±0.331, 0.113+0.272 for sires of 150 days old in female 103 P. reticulata respectively; 0.023+0.173, 0.093+0.211, 0.119±X).275, 0.140±0.288, 0.068±0.336, 0.160+0.251, 0.379±0.388, 0.215+0.311 for sires of 180 days old in female 96 P. reticulata respectively; 0.118+0.244, 0.076±0.207, 0.307±0.356, 0.00910.212, 0.267±0.350, 0.271+0.453, 0.094±0.245, 0.043±0.193 for sires of 210 days old in female 93 P. reticulata respectively.