Pamukta sulama zamanlarına göre yapılan insektisit uygulamalarının zararlı popülasyonları üzerine etkisinin belirlenmesi
Effect of the insecticide applications as regards to irrigation times on cotton pests
- Tez No: 135562
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK ÖZGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pamuk Zararlıları, Sulama Zamanı, İlaçlama, Populasyon
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ PAMUKTA SULAMA ZAMANLARINA GÖRE YAPILAN İNSEKTİSİT UYGULAMALARININ ZARARLI POPULASYONLARI ÜZERİNE ETKİSİNİN BELİRLENMESİ ZEYNEL AKD AĞCIK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI DANIŞMAN: Prof. Dr. A. Faruk ÖZGÜR :Yıl: 2003, Sayfa: 59 Jüri : Prof. Dr. A. Faruk ÖZGÜR : Prof. Dr. Abuzer YÜCEL : Doç. Dr. Cengiz KAZAK Bu çalışma, 2002 yılında Mersin iline bağlı Tarsus ve Yenice ilçelerindeki iki üretici tarlasında ve Adana iline bağlı Hacıali Çukurova Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü'nün pamuk üretim alanında yürütülmüştür. Denemede sulama öncesi ve sulama sonrası ilaçlamaların pamuk zararlıları ve kütlü verimi üzerine olan etkisi araştırılmıştır. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, bu denemelerde ortaya çıkan zararlılardan Thrips tabaci Lind., Aphis gossypii Glover, Cicadellidae türleri, Frankliniella spp., Tetranychus spp. ve Helicoverpa armigera Hübner populasyonları sulama sonrası çok büyük artışlar göstermemiştir; bu sebeple bu zararlıların populasyonları Ekonomik Zarar Eşiği'ne ulaşmadığında, sulama sonrası geç kalınır korkusuyla ilaçlanmalarına gerek olmadığı belirlenmiştir. Bemisia tabaci Genn. ve Spodoptera littoralis Boisd. zararlıları ise sulama ile hızlı artış eğilimi gösteren zararlılardır; bu sebeple bu zararlıların populasyonu sulama öncesi Ekonomik Zarar Eşiği'ne yaklaşmışsa, sulamadan önce ilaçlama yapmakta yarar olduğu belirlenmiştir. Kütlü verimi yönünden ise, sulama öncesi ilaçlama yapılan parsellerde verim, sulama sonrası ilaçlama yapılan parsellere göre biraz daha yüksek olmuştur ve yalnızca Yenice'deki farklılık istatistiksel olarak anlamlı olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS EFFECT OF THE INSECTICIDE APPLICATION AS REGARDS IRRIGATION TIMES ON COTTON PESTS Zeynel AKDA?CIK DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. A. Faruk ÖZGÜR : Year: 2003. Pages: 59 Jury : Prof. Dr. A. Faruk ÖZGÜR : Prof. Dr. Abuzer YÜCEL : Assoc. Prof. Dr. Cengiz KAZAK Studies was carried out in two farmer fields in Tarsus and Yenice towns of Mersin and in the field of Hacıali Çukurova Agricultural Research Institute in Adana, in 2002. Effects of the pre-irrigation insecticide application and the post-irrigation insecticide applications on cotton pests and total cotton yield were investigated in these field trials. According to field trial resuts; Thrips tabaci Lind., Aphis gossypii Glover, Cicadellidae species, Frankliniella spp., Tetranychus spp. and Helicoverpa armigera Hübner populations were determined in these field trials. In addition, the resulst indicated that there was no significant increase in these populations during the post-irrigation. For this reason, unless populations of these pests reach to economic injury threshold, there is no need to insecticide application for fear that there is possibility of being late for the post-irrigation. But Spodoptera littoralis Boisd. and Bemisia tabaci Genn. are pests which have a tendency to show high increase with irrigation. For this reason, If the populations of these pests come close by economic injury threshold before irrigation, insecticide application is required at during the pre-irrigation. Generally, cotton yield of the pre-irrigation insecticide application plots has been a little higher than the post-irrigation inseticide application plots and only in Yenice there has been a significant statistical difference. Key Words; Cotton Pests, Irrigation Time, Insecticide Application, Population II