Yer fıstıklarında aflatoksin B1 üzerine geleneksel ve mikrodalgada kavurmanın etkisi
Effect of traditional-roasting and microwaveroasting on AFB1 in peanuts
  1. Tez No: 135568
  2. Yazar: MEVA ÖZKARSLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. IŞIL VAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aflatoksin Bı, Degradasyon, Yer fıstığı, Geleneksel kavurma ve Mikrodalgada kavurma
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ Yer Fıstıklarında Aflatoksin Bı Üzerine Geleneksel ve Mikrodalgada Kavurmanın Etkisi Meva OZKARSLI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GIDA MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI Danışman : Yrd. Doç. Dr. Işıl VAR Yıl: 2003, Sayfa: 82 JürkYrd.Doç.Dr.Işıl VAR :Prof.Dr.Mehmet BİÇİCİ :DoçDr.Zerrin ERGİNKAYA Bu çalışmada, Aflatoxin Bı'in degradasyonunda kavurma ve tuzlama etkisi incelenmiştir. Bu amaçla, lppm aflatoksin Bı ile kontamine edilmiş tuzlu (%2, %5) ve tuzsuz yerfıstıkları geleneksel metotla (150°C'de 30 dak. ev koşullarında) ve mikrodalga fırında (ev tipi mikrodalgada 900 Watt' da 1.5 dak.) kavrulmuşlardır. Çalışmada örnekler modifîye BF (Best food) metoduna göre temizlenip ekstrakte edilmiştir. Ekstrakte edilen örnekler ince tabaka kromatografisi ile geliştirilmiş ve kantitatif aflatoksin analizi yapılmıştır. Geleneksel ve mikrodalgada kavurma ile yer fıstıklarmdaki AFBj önemli oranlarda azaltılmıştır. Bu duruma göre, Tuzlanmamış fıstıklarda AFB] geleneksel ve mikrodalgada kavrulmayla sırasıyla %38 ve % 50.3 oranında giderilmiştir. Geleneksel kavurmayla %2 ve %5 tuzlu fıstıklarda AFB] 'in azalması, sırasıyla %41.5 ve % 47.6 oranlarında olmuştur.. %2 ve %5 oranında tuzlanmış yerfıstıklarında mikrodalga kavurmayla AFBı sırasıyla %30.5 ve %38.5 oranında giderilmiştir. Ancak, yerfıstıklarında AFB) 'in giderilmesinde geleneksel kavurma ile mikrodalgada kavurma arasında önemli bir fark bulunamamıştır (P>0.05). Bununla birlikte, farklı tuz konsantrasyonlarının etkisi istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (PO.05).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc. THESIS Effect of Traditional -rosting and Microwave- roasting on AJFBi in Peanuts Meva OZKARSLI DEPARTMENT OF FOOD ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Yrd. Doç. Dr. Işıl VAR Year: 2003, Pages: 82 Jury:Yrd.Doç.Dr.Işıl VAR :Prof.Dr.Mehmet BİÇİCİ :DoçDr.Zerrin ERGİNKAYA In this study,the influence of roasting and salting on degradation of aflatoxin Bl was examined. Therefore, salted (2%, 5%) and unsalted peanuts which artificially contaminated with aflatoxin Bi (1 ppm) were roasted by traditional method (30 min at 150°C ; home cooking conditions ) and microwave oven (1.5 min at 900 Watt in a household microwave oven). Analysis was performed by the Modified Best Food Method followed by Thin Layer chromatography. The effect of traditional and microwave roasting were found significantly on reducing of AFB| in peanuts. In this stuation, Reducing the effect of AFB| by traditional roasting and microeave-roasting were found 38% and 50.3 %, respectively, in unsalted peanuts.. The percentage reduction of AFBj in 2% and 5% salted peanuts was 41.5 % and 47.6 %, respectively, for traditional roasting. A 30.5 % and 38.5 % reduction of AFBj in 2% and 5% salted peanuts, respectively,by microwave roasting. However, reducing the effect of AFB| by traditional roasting did not differ significantly from microwave roasting of peanuts (p>0.05).