Elektronik veri değişimi (EDI) uygulamalarının tedarik zinciri yönetimindeki rolü, ticari ilişkilere etkisinin Türkiye'deki durumu ve kavramsal model önerisi
The Role of EDI (electronic data interchange) application in supply chain and it's effects on trading partner relationships in Turkey and proposed conceptual model
  1. Tez No: 135579
  2. Yazar: AYÇA BABA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OYA YÜREĞİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: EDI, SCM, Ticari İşbirlikçi, Bilişim Sistemleri, Elektronik Ticaret, EDI, SCM, Trading Partner, Information Systems, ElectronicTrading 11
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ELEKTRONİK VERİ DEĞİŞİMİ (EDI) UYGULAMALARININ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİNDEKİ ROLÜ, TİCARİ İLİŞKİLERE ETKİSİNİN TÜRKİYE'DEKİ DURUMU VE KAVRAMSAL MODEL ÖNERİSİ HAYRİYE AYÇA BABA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI Danışman: Yrd. Doç. Dr. Oya H. Yüreğir YÜ2003, Sayfa: 119 Jüri: Yrd. Doç. Dr. Oya H. Yüreğir, Doç. Dr. Rızvan Erol, Yrd. Doç. Dr. Arzu Güçray. Günümüzde işletme ortamlarının rekabetsel yapısı, tedarik zinciri yönetimi için yeni stratejileri ve bilişim sistemlerim (yeni SCM sistemleri, EDI, ERP, E-iş çözümleri vb.) zorunlu kılmaktadır. Bilgiyi elektronik yollardan ele geçirme, tutma ve işleme yöntemi olan EDI (Elektronik Veri Değişimi)'nin yaygın bir iş aracı olarak kullanımı; incelenmesi gereken önemli riskler ve hassaslıkları da beraberinde getirmiştir. İşbirlikçi alıcı-satıcı ilişkilerine doğru gidilmesi, organizasyonlar arası süreçleri bir çok yönden etkilemekte ve elde edilen faydalarda çeşitlenmektedir. EDI, ticari işbirlikçiler arasında işbirliği ve ileri seviyede elektronik bağlantılar gerektiren tamamen organizasyonlar-ârası bir bilgi işlem sistemidir. Günümüzde de, firmalar arasında elektronik bağlantılar kurmak ve sürekliliğini sağlamak, EDPnin büyük potansiyel faydalarına rağmen beklendiği kadar kolay ve karlı olmayabilmektedir. Problemin büyüklüğünü anlamak için öncelikle EDI'nin, sadece satin alma gibi uygulamaların otomasyonlu uzantısı değil de, yeni bir uygulama olduğunu fark etmek gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, öncelikle EDI'nin aşamalı ve ağsı-analitik yapısını ortaya koymak, içinde yer aldığı rekabetsel ve işbirlikçi fayda mekanizmaları içerisinde ticari işbirliklerin önemim incelemektir. Sonrasında, bu teknolojinin Türkiye'deki üretim organizasyonlanndaki adaptasyonunu ve kullanımını etkileyen (firma içindeki ve dışındaki) başlıca faktörler tanımlanmış ve belirlenen bu faktörler çerçevesinde, organizasyonların benimsemeye eğilimli oldukları katılım davranışları tartışılmıştır. Bu saptamaların elde edilmesi için gerçekleştirilen anket çalışmasında; öncelikle firmaların altyapı yeterlilikleri incelenmiş, firmaları EDI adaptasyonlarına motive edici faktörler ile, EDI'nin hangi seviyelerde, şekillerde ve yoğunluklarda uygulandığı belirlenmiştir. Test edilen hipotezler ile, EDI uygulama aşamaları ve karşılaşılan engellerin (teknolojik, organizasyoneL dış- ortamsal) seviyeleri hakkında ki sorulara yanıtlar aranmıştır. Sonuç olarak bu çalışma, çeşitli işletme tipleri için EDI uygulamaları hakkında çok sayıda yönetimsel sonuç, çözüm önerileri ve tavsiyeler ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE ROLE OF EDI (ELECTRONIC DATA INTERCHANGE) APPLICATION IN SUPPLY CHAIN AND IT'S EFFECTS ON TRADING PARTNER RELATIONSHIPS IN TURKEY AND PROPOSED CONCEPTUAL MODEL HAYRİYE AYÇA BABA DEPARTMENT OF INDUSTRIAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assist. Prof. Oya H. Yüreğir Year 2003, Page: 119 Jury: Assist. Prof. Oya H. Yüreğir, Assoc. Prof. Rızvan Erol, Assist. Prof. Arzu Güçray The competitive environment of business relationship, makes necessary new strategies and information systems (EDI, ERP, E-Business solutions) for Supply Chain Management. The widespread use of EDI which is the way of capturing, handling and processing of the information, brings the risks and sensitives that need to be carefully studied. The collaborative buyer-seller relationship has effect on the inter-organisational processes in many aspects and it has varied the benefits that are obtained. EDI is completely inter-organisational information system that requires advance level electronic connections and collaborations between trading partnerships. Today, it's not easy and beneficial as expected to establish electronic connections and provide continuity of them, even if the big potential benefits it offered. To understand the importance of the problem, it's necessary to realise that EDI is not just a extension of automated purchasing systems but it's a new application. The purpose of this study is to show the analytical and netlike structure of EDL examining the importance of the trading partner relationship in competitive and collaborative mechanisms. Then, both internal and external factors that shape the adaptation and integration process are identified for manufacturing companies of Turkey. The participation behaviours of organisations are discussed within the frame of these factors. To accomplish these goals; infrastructure sufficiency of organizations are examined and usage level, density and motivating factors for EDI adaptation are identified with the survey study. The questions about EDI application levels and existing barriers (technologic, organisational, environmental) are answered by the tested hypotesis. Finally, this study created managerial results, solution suggestions and recommendations about EDI applications for firms in different industries.