Buruşuk yüzey saçılma modellerinin farklı potansiyeller için incelenmesi
Investigation of surface roughness scattering models for various potentials
- Tez No: 135582
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Heteroeklem, İki boyutlu elektron gazı, oto korelasyon fonksiyonu, buruşuk yüzey saçılması, Monte Carlo, Heterojunction, two dimensional electron gas (2DEG), auto correlation function, surface roughness scattering, Monte Carlo
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ BURUŞUK YÜZEY SAÇILMA MODELLERİNİN FARKLI POTANSİYELLER İÇİN İNCELENMESİ Selcen EKMEKYAPAR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. Metin ÖZDEMİR Yıl: 2003, Sayfa: 75 Jüri: Doç. Dr. Metin ÖZDEMİR : Prof. Dr. Yüksel UFUKTEPE : Yrd. Doç. Dr. Ramazan BİLGİN Bu tez çalışmasında heteroeklem ara düzlemlerinde oluşan iki boyutlu elektron gazının (2BEG) buruşuk yüzey saçılması, değişik oto korelasyon fonksiyonları ve potansiyel biçimleri kullanılarak incelenmiş, bunun elektron taşınım özelliklerine etkisi Monte Carlo yöntemi kullanılarak araştırılmıştır. Buruşukluğu temsil etmek üzere gaussiyen, eksponansiyel ve lorentzian oto korelasyon fonksiyonları kullanılmıştır. 2BEG'ını ara yüzeye hapseden potansiyel olarak ilk önce sonsuz derinlikli üçgen potansiyel modeli ve daha sonra Poisson ve Schrödinger denklemlerinin kendi içinde uyumlu hesabından bulunan potansiyel kullanılmıştır. Bu iki potansiyel uygun bulunan dalga fonksiyonları kullanılarak buruşuk yüzey saçılma oranı yukarıda anılan oto korelasyon fonksiyonları kullanılarak hesaplanmıştır. Hesaplamalar perdelemenin etkisi de göz önüne alınarak tekrarlanmıştır. Ayrıca buruşuk yüzey saçılmasına ek olarak diğer saçılma mekanizmalarından kaynaklanan saçılma oranlan da kullanılarak elektronların iki boyutlu taşınanının simülasyonu Monte Carlo yöntemi ile sadece üçgen kuyu modeli için yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. THESIS INVESTIGATION OF SURFACE ROUGHNESS SCATTERING MODELS FOR VARIOUS POTENTIALS Selcen EKMEKYAPAR DEPARTMENT OF PHYSICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervizor: Assoc. Prof. Metin ÖZDEMİR Year: 2003, Pages: 75 Jury: Assoc. Prof. Metin ÖZDEMİR : Prof. Yüksel UFUKTEPE : Asist. Prof. Ramazan BİLGİN In this thesis surface roughness scattering of electrons in a two dimensional electron gas (2DEG) formed at heteroj unction interfaces was investigated for different oto correlation functions and potential forms. Its impact on the electron transport properties was investigated by Monte Carlo method. Gaussian, exponential and lorentsian auto-correlation functions were used to represent surface roughness. At first triangular potential model with infinite depth, then the potential that was found by the solution of Poisson and Shrödinger equations self consistently was used as the potential that holds 2DEG. Using the wave functions appropriate for the potentials just mentioned and the auto-correlation functions indicated above, the sacttering rates due to surface roughness are calculated. The calculations were repeated when the effect of screening is also included. In addition to surface roughness scattering, the scattering rates due to other scattering mechanisms were used to simulate the transport properties of electrons by Monte Carlo method for only triangular well potential.