Kahramanmaraş kentinde toplu konut gelişme alanlarının irdelenmesi
Researching the improvement of mass-housing in Kahramanmaraş
- Tez No: 135626
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kentleşme, Toplu Konut Alam, Kahramanmaraş, Konut Sorunu m, Urbanization, Mass-Housing, Kahramanmaraş, Housing Problem IV
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada, Kahramanmaraş kentinde uygulanan toplu konut alanlarının, kent yerleşirnindeki yerinin, niteliklerinin, konut-çevre uyumunun, sosyal donatı ve yeşil alanlar bakımından yeterhliMerinin belirlenmesi ve bu doğrultuda toplu konut sistemlerinin geliştirilmesine yönelik önerilerin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaçla, kentin mevcut konut dokusu ve toplu konut alanları yerinde incelemeler ve anket çalışması yapılarak incelenmiştir. Toplu konut darılarının uygulama plan kararlan, kentsel donatı ve yeşil alan uygulama kriterleri açısından değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeler sonucunda, toplu konut alanlarının kaliteli yaşam mekanları sunabilmeleri amacıyla, uygulamaların devamında yapılması gerekli görülen öneriler ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Böylece çalışmanın, uygulamaların devamında ve yeni yapılacak toplu konut alanları için faydalı olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this project is to determine the quality of mass-housing arias in Kahramanmaraş and to determine the place and importance of these arias in city residence system. According to these investigations, the places of mass-housings and residence arias in site-using are tried to determined. For this reason, the structure and density of the residence of the city are examined, and necessary information is gathered from relevant persons and establishments. Also a questionnaire study is made on the residents of the mass-housing. In these construction arias, the aim is first providing residences. So it's pointed that the construction of the social establishment, green places and recreation arias aren't enough in these housing arias, necessary and required suggestions are presented in this project.