Adana ili Seyhan Nehri sol sahil (Yüreğir) hidrojeolojik etüdü
Hydrogeological analysis of left beach (Yüreğir) Seyhan River, Adana
- Tez No: 135635
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAZİYE BOZDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Anyon, Katyon, Schoeller Diyagramı, Piper Diyagramı, Anion, Cation, Schoeller Diagram, Piper Diagram II
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZÎ ADANA ILI SEYHAN NEHRİ SOL SAHİL (YÜREĞİR) HİDROJEOLOJİK ETÜDÜ Yusuf IZCANKURTARAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FENBİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANADİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. Şaziye BOZDAĞ Yıl: 2003, Sayfa: 57 Jüri: Doç. Dr. Şaziye BOZDAĞ : Yrd. Doç. Dr. Tolga ÇAN : Yrd. Doç. Dr. Sedat TÜRKMEN Projenin amacı; Adana îli Seyhan Nehri Sol Sahilin (Yüreğir) hidrojeolojik etüdünün yapılmasıdır. Bu çalışmada anyonlar, katyonlar, pH, EC, T C ve tuzluluk gibi parametrelerin ölçümleri yapılmıştır. Elde edilen verilere göre suların kullanıma uygunluk sınıflamaları yapılmıştır. Na ve K analizleri alev fotometre cihazı ile yapılırken; SO/“ içeriğinin saptanmasında gravimetrik, CI”, HCO3", CO3- ve Mg** iyonlarında ise volumetrik metodlar kullanılmıştır. Piper diyagramı ile yapılan kimyasal sınıflamaya göre suların 1., 3. ve 5. bölgede, yan logaritmik Schoeller diyagramına göre de içme sulan olarak kullanılmaya uygun olduğu saptanmıştır. Stiff e göre suların tipi kalsiyum ve magnezyum bikarbonat olarak tespit edilmiştir. -
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc. THESIS HYDROGEOLOGICAL ANALYSIS OF LEFT BEACH (YÜRE?İR) OF SEYHAN RIVER, ADANA Yusuf IZC ANKURTARAN DEPARTMENT OF GEOLOGY ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assc. Prof. Dr. Şaziye BOZDA? Year: 2003, Pages:57 Jury : Assc. Prof. Dr. Şaziye BOZDA? : Asst. Prof. Dr. Tolga ÇAN - : Asst. Prof. Dr. Sedat TÜRKMEN The aim of this project is to make the hydrogeological (analysis) of the Seyhan River Left Beach (Yüreğir) located in the province of Adana. Injhis study, the parametres of anions, cations, pH, EC, T°C and saltity has been measured. According to the obtaired values, the classification of water with resperct to appropriability has been done. The analysis of Na and K has been done with fire fotometer device, in determining the content of SO/T has been done with gravimetry, while in CI“, HCO3”, C03= ve Mg** volumetric methods have been contacted. According to the chemical classification conducting with Piper diagram, the water is appropriate in 1st, 3rd, 5th location. While, in semi-logaritmic Schoeller diagram has been considered. According to Stiff, the types of water determined as calcium and magnesium bicarbonate.