Kurbağa (Rana esculenta) atığının işlenerek yem hammaddesi olarak değerlendirilmesi
The Evaluation of frog (Rana esculenta) waste as an animal feedstuff
- Tez No: 135634
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHAR TOKUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Kurbağa atığı unu, Amino asit, Protein kaynağı, TVB-N, TBA, Frog waste, Amino acid, Protein source, TVB-N, TBA. n
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ KURBAĞA (Ram esctdenta) ATİĞİNİN İŞLENEREK YEM HAMMADDESİ OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ Reyhan Devrim GÜRBÜZ Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Anabilim Dalı Danışman : Yrd.Doç.Dr.Bahar Tokur Yil: 2003, Sayfa:43 Jüri : Yrd.Doç.Dr3ahar TOKUR Yrd.Doç.Dr.Fatih ÖZOĞUL Yıd.Doç.Dr. Abdullah ÖKSÜZ Bu çalışmada, Rana esculanta töritaden elde edilen kurbağa atığı ununun yem hammaddesi olarak kimyasal kompozisyonu ve kimyasal kalite parametreleri mcelenmiştir. Kurbağa atığı ununda nem %15.4±0.2, ham protein % 58.1±0.8, ham yağ % 14.5±0.01 ve ham kül % 1 1.2 ±0.2 olarak bulunmuştur. Esansiyel amino asitler (EAA) sınıfından arjinin, histidin, isolösin, lösin, lisin, methionin, fenilalanin, tiyrosin, treonhı ve valin değerleri mg/100 g un (mg / 16 N) olarak sırasıyla 3.4 g (5.8 ), 1.4 (2.4), 2.0 (3.4), 3.5(6.1), 2.7 (5.4), 2.1 (4.6), 1.4 (3.8), 2.0 (2.4), 2.3 (4.0) ve 2.3 (4.0) iken esansiyel sınıftan olmayan amino asitler (EOAA) aspartik asit, ghıtamik asit, prolin, glisin, alanin ve seriü değerleri ise mg/100 g un (mg/16N) olarak sırasıyla 3.8 (6.5), 6.1 (10.6), 4.5 (7.7), 5.2 (8.9), 3.3 (5.6), 2.8 (4.9) olarak bulunmuştur. Kimyasal kalite parametrelerinden toplam uçucu bazik azot (TVB-N) düzeyi tüm kurbağada 29.04 ±1.18 mg N/100 g et, kurbağa karkasında 23.91±0.38 mg N/100 g et, kurbağa atıklarında 35.24±0.97 mg N/100 g et ve kurbağa atıkları ununda 157.39±5.83 mg N/ 100 g un olarak bulunmuştur. Tiyobarbitürik asit (TBA) düzeyi 1.20±0.14 mg malonaldehit/kg un olarak tespit edilmiştir. Elde edilen verilere göre, kurbağa atığı unu birçok hayvan türünün beslenmesinde alternatif bir protein kaynağı olarak kullanılabilir
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE EVALUATION OF FROG {Rana esculenta) WASTE AS AN ANIMAL FEEDSTUFF Reyhan Devrim GÜRBÜZ DEPARTMENT OF FISHERIES INSTUTE OF NATUREL AND APPLBED SCD2NCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Asst.Prof.Dr.Bahar Tokur Year: 2003, Pages:43 Jüri : AsstProf.Dr.Bahar TOKUR Asst.Prof.Dr Fatih ÖZOGUL As$t.Prof.Dr.Abdullah ÖKSÜZ In this study, chemical composition, chemical quality parameters of frog waste flour that made from Rana esculanta as an animal feedstuff were investigated. The content of moisture, crude protein, fat and crude ash in frog waste were found to be 15.4±0.2%, 58.1±0.8%, 14.5±0.0% and 11.2±0.2%, respectively. The value for arginine, histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, phenylalanine, tyrosine, threonine and valin as essential amino acid (EAA) were 3.4 (5.8), 1.4 (2.4), 2.0 (3.4), 3.5 (6.1), 2.7 (5.4), 2.1 (4.6), 1.4 (3.8), 2.0 (2.4), 2.3 (4.0) ve 2.3 (4.0) of mg/100 g flour (mg/16 g N), respectively while the value for aspartic acid, glutamic acid, proline, glycine, alanine and serine as nonessentials amino acid (NEAA) were 3.8 (6.5), 6.1 (10.6), 4.5 (7.7), 5.2 (8.9), 3.3 (5.6), 2.8 (4.9) of mg/100 g flour (mg/ 16 g N), respectively. Total volatile basic nitrogen (TVB-N) of chemical quality parameters were found 29.0±1.2 mg N/100 g meat in whole frog, 23.9±0.4 mg N/100 g meat in frog muscle, 35.2±1.0 mg N/100 g meat in frog waste and 157.4±5.8 mg N/ 100 g flour in frog waste. The levels of thiobarbituric acid (TBA) was also determined to be 1.2±0.1 mg malonaldehyde / kg meal. The result of this study shows that the frog waste can be used as alternative protein sources in many animal feeding.