Farklı toprak çeşitlerinde ölçülen radyometrik yansıma değerleri ile sayısal uydu verileri arasındaki ilişkilerin ortaya konulması üzerine çalışmalar
Determination of the relationships between measured radiometric values and satellite data of different soil types
  1. Tez No: 135710
  2. Yazar: MEHMET EREN ÖZTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. URAL DİNÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Harran Ovası, spektroradyometre, Landsat 7 ETM +, yerölçüm, regresyon, Harran Plain, spectroradiometer, Landsat 7 ETM +, ground measurements, regression II
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
oz DOKTORA TEZİ FARKLI TOPRAK ÇEŞİTLERİNDE ÖLÇÜLEN RADYOMETRIK YANSIMA DEĞERLERİ İLE SAYISAL UYDU VERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN ORTAYA KONULMASI ÜZERİNE ÇALIŞMALAR M.EREN OZTEKIN Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Prof Dr. Ural DİNÇ Yd : 2003, Sayfa: 155 Jüri : Prof. Dr. Ural DİNÇ Prof. Dr. Suat ŞENOL Prof. Dr. Mehmet Ali ÇULLU Doç. Dr. Vedat PEŞTEMALCİ Yrd.Doç. Dr. H.Mustafa KANDIRMAZ Bu çalışmada farklı toprak çeşitlerinde ölçülen radyometrik yansıma değerleri ile sayısal uydu verileri arasındaki ilişki araştırılmıştır. Çalışmada Harran Ovasında yer alan yaygın bazı toprak serilerinin yansıma değerleri spektroradyometrç kullanılarak ölçülmüştür. Çalışma Harran Ovasının kuzeyinde Şanlıurfa-Mardin yok^ üzerindeki alanda yürütülmüştür. Çalışmada yerölçümlerinde EXOTECH 100 BX spektroradyometresi, 22 Eylül 2001 tarihli Landsat 7 ETM + uydu görüntüsü, 1/25.000 ölçekli topoğrafîk harita ve çalışma alanının 1/30.000 ölçekli toprak haritası kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre araştırmanın yürütüldüğü toprakların % CaC03, % Fe, % organik madde içerikleri ve tekstür sınıflan yer ölçüm yansıma değerlerinin değişmesine neden olacak kadar büyük farklılık göstermemektedir. Bu nedenle toprakların söz konusu özellikleri ile ölçülen yansıma değerleri arasında belirgin bir ilişki bulunamamıştır. Minerolojik analizler sonucunda topraktaki simektit, kaolinit ve illit minerallerinin doruk değerleri yansıma değerinde etkili olacak kadar yüksek çıkmamıştır. Toprak yüzeyinin spektroradyometrik değerleri ve bu noktaların Landsat değerleri ortalamaları alınarak regresyon analizleri yapılmıştır. Regresyon değerlendirmeleri yer ölçümleri ile Landsat parlaklık değerleri arasında bir ilişki bulunmadığını göstermektedir. Çalışma sonucunda supervised sınıflama tekniklerinin toprakların belirlenmesi ve sınıflandırılması ile ilgili çalışmalarda kullanılmasının doğru sonuç vermediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS DETERMINATION OF THE RELATIONSHIPS BETWEEN MEASURED RADIOMETRIC VALUES AND SATELLITE DATA OF DIFFERENTSOD1 TYPESM.EREN ÖZTEKİN DEPARTMENT OF SOIL SCIENCE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof Dr. Ural DİNÇ Year : 2003, Pages: 155 Jury : Prof. Dr. Ural DİNÇ Prof. Dr. Suat ŞENOL Prof. Dr. Mehmet Ali ÇULLU Doç. Dr. Vedat PEŞTEMALCİ Yrd.Doç.Dr. H.Mustafa KANDIRMAZ The determination of the relationships between the measured radiometric values and satellite data of different soil types were studied in this paper. Reflectance values of some dominant soil series in the Harran Plain were measured by a spectroradiometer. The study was undertaken in the North of the Harran Plain between Şanlıurfa and Mardin main road. For ground measurements EXOTECH 100 BX spectroradiometer, Landsat 7 ETM + image dated 22 September 2001, 1/25.000 scale topographic map and 1/30.000 scale soil maps of the study area were used. The results showed that there is no significant variations in studied soils CaC03 %, Fe %, Organic matter % and the texture characteristics. Therefore there is no relationship between analysis data and reflectance values of ground measurements. Minerological analyses showed that, peak values of smectite, kaolinite and illite mines are low to effecting reflection values of soils. Therefore clay mines which are effecting the reflectance values had not been detected. The average of Spectroradiometric values of the soil surface and their Landsat reflectance values were also analyzed. According to the regression analyses the results revealed no significant relationships. Finally, the use of supervised classification techniques for determination and classification of the soil revealed negative results.