Katılara adsorbe refrakter toksik organik maddelerin sulu ortamda ileri oksidasyon yöntemleri ile parçalanmalarının incelenmesi
Investigation of degradation of the toxic and refractory organic compounds adsorbed on solids in aqueous mixture by advanced oxidation processes
  1. Tez No: 135709
  2. Yazar: ERDAL KUŞVURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY ERBATUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fenton, Organoklorlu, İleri Oksidasyon Teknikleri, Kil, Aktif Karbon, Fenton, Organochlorinated, Advenced Oxidation Processes, Clay, Activated Carbon n
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
oz DOKTORA TEZİ KATILARA ADSORBE REFRAKTER TOKSIK ORGANİK MADDELERİN SULU ORTAMDA İLERİ OKSİDASYON YÖNTEMLERİ İLE PARÇALANMALARININ İNCELENMESİ Erdal KUŞVURAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman : Prof.Dr. Oktay ERBATUR Yıl: 2002, Sayfa: Jüri : ProfDr. Oktay ERBATUR ProfDr. Rifat DERİCİ ProfDr. Yüksel SARKAYA Prof DrMehmet ERBİL Doç.Dr.Şermin GÜL Sudaki çözünürlüğü çok az olan ve sucul yaşamda toprak bileşenlerine özellikle de killere adsorbe toksik poliklorlu organiklerin İleri Oksidasyon Yöntemi kullanılarak (UV, UV/H202, UVZFenton, Fenton, LTv7ri02, UWTiO^enton, Cu2+/H202, Cu°/H202, Cu°/UV/H202) parçalanması incelenmiştir. Hekzaklorbenzen, aldrin ve 2,4,6- triklorfenol (TCP) organoklorlulanna Na-montmorillonite adsorbe halde iken ileri oksidasyon teknikleri uygulandı. Bu organik bileşiklere uygulanan yöntemlerin etkinlik sıraları aldrin için UV/Fenton>UV/H202>UV/Fe2+>Fenton, hekzaklorbenzen için UV/Fenton>Fenton>UV/H202>UV/ Fe2+ ve Na-montmorillonite adsorbe TCP için Fenton>UV/Fenton>UV/H202>UV/Fe2+ şeklinde belirlenmiştir. Cu° ve Cu2+'mn H202 ile etkileşimi sonucu organik bileşiklerin parçalanmasındaki etkinlikleri ise, Cu2+ için hiçbir organik bileşikte parçalanma gözlenmezken Cu° için parçalanma sırası Suda çöz.TCP>TCPad>hekzaklorbenzen> aldrin şeklinde olmuştur. UV destekli Cu°/H202 sisteminde ise bozunma etkinliği sırası Suda çöz.TCP>aldrin>TCPad>hekzaklorbenzen şeklinde olmuştur. Fotokatalitik UV/ Ti02 sisteminde etkinlik sırası aldrin>TCPad> hekzaklorbenzen>Suda çöz. TCP, UV/Ti02/Fenton uygulamasında, aldrin>Suda çöz.TCP>TCPad>hekzaklorbenzen şeklinde olmuştur. Suda çözünmüş TCP için uygulanan oksidasyon teknikleri etkinlik sırası UV/Fenton>Fenton>UV/H202>UV/Fe2+ şeklinde gözlenmiştir. Fotokatalitik olarak TCP'nin bozunmasında UV/Tİ02 sisteminin hız sabiti ve adsorpsiyon sabiti sırasıyla kc=6,4xl0“3 dk”1 ve Ktcp=0,0237 mM"1 olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS INVESTIGATION OF DEGRADATION OF THE TOXIC AND REFRACTORY ORGANIC COMPOUNS ADSORBED ON SOLIDS IN AQUEOUS MIXTURE BY ADVENCED OXIDATION PROCESSES Erdal KUŞVURAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI Adviser: ProfDr. Oktay ERBATUR Year: 2002, Sayfa: Jüri : ProfDr. Oktay ERBATUR ProfDr. Rifat DERİCİ Prof. Dr. Yüksel SARIKAYA Prof.Dr.Mehmet ERBİL Assoc.Prof.Şermin GÜL The degradation of toxic polychlorinated organics which less soluble in water and adsorbed on soil components especially on clays in aquatic environment was investigated by using Advenced Oxidation Processes (AOP) (UV, UV/H2O2, UV/Fenton, Fenton, UWTi02, UV/TiOî/Fenton, Cu2+/H202, Cu°/H202, Cu7UV/H202). AOPs were applied on chlorinated organics such as hexachlorobenzene, aldrin and 2,4,6-trichlorophenol (TCP) which are adsorbed on Na-montmorillonitte and activated carbon. According to AOPs applied over these organics, the activity for aldrin adsorbed on Na-montmorillonitte was found in this order UV/Fenton>UV/H202>UV/Fe2+> Fenton, for hexachloro benzene UV/Fenton>Fenton>UV/H202>UV/Fe2+, and for adsorbed TCP, Fenton>UV/Fenton>UV/H202>UV/Fe2+. Result of Cu° and Cu2+ treatment with H202 showed that Cu2+/ H202 system has no effect on degradation of chlorinated organics whereas Co7 H202 system exhibited degradation in this order: TCP dissolved in water>aldrin>TCPadsorbed>hexachlorobenzene. In Uv supported Cuo/H202 system, order of activity was observed as TCP dissolved in water>aldrin>TCPadsorbed>hexachlorobenzene. In photocatalytic (UV/Ti02) system, activity order was appeared aldrin>TCPadsorbed>hexachlorobenzene>TCP dissolved in water. In photocatalytic and Fenton combination system, activity order was observed as aldrin>TCP dissolved in water>TCPadsorbed>hexachlorobenzene. The activity order for TCP dissolved in water, according to applied AOPs was found in this order UV/Fenton> Fenton>UV/H202>UV/Fe2+. The rate constant (kc) and adsorption constant (Ktcp) of photocatalytically degradated TCP have been calculated as 6,4xl0“3 dk”1 and 0,0237 mM1, respectively.