Niğde ili ve çevresinde sebzelerde zararlı olan afit (Insecta:Homoptera:Aphidoidea) türlerinin belirlenmesi
Determination of aphid (Insecta:Homoptera:Aphidoidea) species that feed on vegetables in Niğde
  1. Tez No: 136732
  2. Yazar: NİLÜFER BAYINDIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GAZİ GÖRÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Afit, Sebze, Zarar, Homoptera, Aphidoidea, Niğde
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET NİĞDE İLİ VE ÇEVRESİNDE SEBZELERDE ZARARLI OLAN AFİT (Insecta: Homoptera: Aphidoidea )TÜRLERİNİN BELİRLENMESİ Nilüfer BAYINDIR Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman : Yrd.Doç. Dr. Gazi GÖRÜR Ocak 2003, 67 sayfa Niğde ili ve çevresinde yetiştirilen sebzelerde zararlı afit türlerini belirlemek amacıyla 2000-2002 yıllan yürütülen bu çalışmada 1 tanesi cins seviyesinde olmak üzere 14 afit türü tespit edilmiştir. Bu türlerin morfolojileri, biyolojileri, yayılışları ve konak bitkileri verilmiştir. Tanımlanan türler : Brevicoryne brassica Linnaeus 1758, Myzus persicae Sulzer 1775, Aulacorthum solanı Kaltenbach 1843, Macrosiphum euphorbia Thomas 1878, Nasonovia ribis-nigri Mosley 1841, Acyrthosiphon gossypii Mordvilko 1914, Aphis gossypii Glover 1877, Aphis spiraecola Patch 1914, Aphis fabae Scopoli 1763, Aphis frangulae Kaltenbach 1845, Hysteroneura setariae Thomas 1878, Rhopalosiphum makMs Fitch 1856, Rhopalosiphum padi Linnaeus 1758 'dir. Pemphigus cinsindeki bir örnek cins düzeyinde tanımlanabilmiştir. Nasonovia ribis-nigri Mosley 1841, Türkiye afit faunası için yeni kayıt niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY DETERMINATION OF APHID (Insecta: Homoptera: Aphidoidea) SPECIES THAT FEED ON VEGETABLES IN Nİ?DE REGION University of Niğde Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology BAYINDIR, Nilüfer January 2003, Pages 67 Supervisor Assistant Pr.Dr.Gazi Görür This study was carried out between 2000 and 2002 in order to determine aphid species feed on vegetables in Niğde. As a result, 14 aphid species were identified and one sample were identified at the genera level. Identified species are; Brevicoryne brassica Linnaeus 1758, Myzus persicae Sulzer 1775, Aulacorthum solani Kaltenbach 1843, Macrosiphum euphorbia Thomas 1878, Nasonovia ribis-nigri Mosley 1841, Acyrthosiphon gossypii Mordvilko 1914, Aphis gossypii Glover 1877, Aphis spiraecola Patch 1914, Aphis fabae Scopoli 1763, Aphis Jrcmgulae Kaltenbach 1845, Hysteroneura setariae Thomas 1878, Rhopalosiphum maidis Fitch 1856, Rhopalosiphum padi Linnaeus 1758. In addition to these species one sample was identified at the genera level which corresponded to the Pemphigus. Nasonovia ribis-nigri Mosley 1841 is new record for aphid fauna of Turkey. KeyWords: Aphid, Vegetable, Damage, Homoptera, Aphidoidea, Niğde 11