Alan üzere ortogonal polinomlardan oluşan fourier serilerinin yakınsaklığı
On the convergence of the fourier series defined by orthogonal polynomials over the region
- Tez No: 135731
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİKRET KUYUCU, PROF. DR. FAHREDDİN G. ABDULLAYEV
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Fourier Series, Orthogonal Polynomials, Approximation in the Complex Plane, Weight Function. n
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
oz DOKTORA TEZİ ALAN ÜZERE ORTOGONAL POLINOMLARDAN OLUŞAN FOURİER SERİLERİNİN YAKINSAKLIĞI MEHMET KÜÇÜKASLAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MATEMATİK ANABİLİM DALI I. Danışman: Yrd.Doç.Dr. Fikret KUYUCU E. Danışman: Prof.Dr. Fahreddin G. ABDULLAYEV Yıl: 2003, Sayfa: 70 Jüri: Yrd. Doç. Dr. Fikret KUYUCU Prof. Dr. Yusuf ÜNLÜ Prof.Dr.TahirALİYEV Prof. Dr. Igor A. SHEVCHUK Yrd. Doç. Dr. Perihan DİNÇ ARTUT GcC, Jordan eğrisi ile sınırlı sonlu bir bölge, h, fonksiyonu G 'de tanımlı ağırlık fonksiyonu, [Kn(z)]m G 'nin alanı üzerinde ortonormal polinomlar sistemi ve /e^(/î,G) için *“(z):=/(z)-Ş>^(z) k=o olsun. en (z) -> 0, n -> oo, olması G bölgesinin ve ağırlık fonksiyonunun özellik lerine bağlıdır. Bu tezin konusu £”(z) 'nin sıfıra gitme hızı kompleks düzlemin çeşitli bölgelerinde bölgenin ve ağırlık fonksiyonunun özelliklerine bağlı olarak sırasıyla G bölgesinin içinde ve G bölgesinin kapanışında incelenecektir. Ayrıca, VzeG için |“”(z)|'nin sıfıra gitme hızı da verilmiş bölgenin ve ağırlık fonksiyonunun özelliklerine bağlı olarak incelenecektir. Anahtar Kelimeler. Fourier Serileri, Ortogonal Polinomlar, Kompleks Düzlemde Yaklaşım, Ağırlık Fonksiyonu
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS ON THE CONVERGENCE OF THE FOURIER SERIES DEFINED BY ORTHOGONAL POLYNOMIALS OVER THE REGION MEHMET KÜÇÜKASLAN DEPARTMENT OF MATHEMATICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA I. Supervisor : Asst. Professor Fikret KUYUCU E. Supervisor : Professor Fahreddin G. ABDULLAYEV Year: 2003 Pages: 70 Jury: Asst. Professor. Fikret KUYUCU Professor Yusuf ÜNLÜ Professor Tahir ALİYEV Professor Igor A. SHEVCHUK Asst. Professor. Perihan DİNÇ ARTUT Let GcC.bea finite Jordan domain, h(z) be a weight function defined on G; [Kn(z)}c° be an orthonormal polynomial system over the area of the G and « /c=0 where /e^A.G). It is well known that the rate of tending en(z) -» 0, n -> oo, depends on G and the weight function h[z). In this thesis, it is going to be estimated the rate of tending to zero of sn(z) in various regions in the complex plane depending of h(z) and geometric properties of G. Also, it is going to be estimated the rate of tending to zero of |ATn(z)| for every zeG where given region and weight function.