Rasyonlara eklenen karnitinin etlik piliçler üzerindeki etkileri
Effects of dietary supplemental carnitine on fattening performance of broiler chicks
  1. Tez No: 135739
  2. Yazar: LADİNE ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN ÖZTÜRKCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: L-carnitine, Ascorbic Acid, Temperature, Performance, Broiler Chicks
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışma, etlik piliçlerin rasyonlarma eklenen L-karnitinin hangi düzeylerde katılabileceğini, canlı ağırlık kazancını artırma, yağ birikimini azaltma ve strese karşı direnci güçlendirme etkisinin olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma iki deneme halinde yürütülmüştür. Birinci denemede 1-42 gün süresince COB 500 ırkı 60 civciv kullanılmış, her grupta eşit sayıda hayvan olacak şekilde 4 gruba ayrılmış, her grubun kg yemine 0, 25, 50 ve 75 mg L-karnitin ilave edilmiştir. Piliçlerin günlük yem tüketimleri, haftalık canlı ağırlık kazançları, deneme sonunda karkas ve abdominal yağ ağırlıkları saptanmıştır. Deneme sonunda her grubu temsilen 5 hayvandan kan örnekleri alınmış ve plazmalarında L-karnitin düzeyleri belirlenmiştir. Performans, karkas ağırlığı ve abdominal yağ birikimi, rasyonun L-karnitin düzeylerinden etkilenmemiş, fakat plazmanın karnitin konsantrasyonu rasyona eklenen 50 ppm L-karnitinden etkilenmiştir. İkinci denemede 160 adet bir günlük erkek etlik civcivler (ROSS) her grupta 20 adet olacak şekilde 8 gruba ayrılmıştır, termonötral sıcaklık (24 saat 20-22°C) ve yüksek çevre sıcaklığı (8 saat 34-36 °C + 16 saat 20-22°C) altında suya ilave edilen L-karnitin (0 ve 50 ppm) ve rasyona eklenen askorbik asitin (0 ve 500 ppm) iki farklı dozu kullanılmıştır. Deneme süresince haftalık canlı ağırlık, canlı ağırlık kazancı, yem tüketimi, yem dönüşüm oram ve su tüketimi saptanmıştır. 42. Gün sonunda tüm hayvanlar karkas analizi için kesilmiş, plazma karnitin düzeyinin saptanması için her grupta 7 hayvandan kan örneği alınmıştır. Yüksek çevre sıcaklığı altında L-karnitin veya L-karnitin+askorbik asit eklemeleri canlı ağırlık kazancı ve karkas ağırlığı üzerine pozitif etkilere sahip olmuştur. Rasyona eklenen askorbik asit, dokulardaki (d6/
Özet (Çeviri)
The present study was conducted to determine whether which level of dietary L- carnitine could increases weight gain, reduce the fat content and enhances stress resistance supplemental with and without ascorbic acid the broiler chicks. Two experiments were carried out during the experimental study. The first experiment was performed using 60, COB 500 broiler chicks from 1 to 42 days age. The chicks were divided into 4 groups of equal number and fed experimental diets supplemented with 0, 25, 50 or 75 mg/kg L-carnitine. The daily feed intake and weekly gain were obtained during the experiment. At 42 days of age all birds were slaughtered, and weighed carcass and abdominal fat weights. At the end of the experiment 5 birds from each experimental group were selected and blood samples were analysed for free L-camitine. Dietary L-carnitine levels did not affected performance, abdominal fat deposition and carcass weight. However L-carnitine content in the plasma was significantly higher in the group receiving supplemental 50 ppm L-carnitine. In the second experiment, one hundred-sixty, 1 -day-old male broiler chicks (ROSS) were divided into 8 groups, comprising 20 birds each. Two temperature (mermoneutral (20-22°C for 24 hours) or recycling hot (34-36 °C for 8 hours + 20-22X for 16 hours) regimes were employed in two experimental rooms, was employed with two levels (0 and 50 ppm) supplemental L-carnitine and two levels (0 or 500 ppm) of supplemental ascorbic acid regimes as main effects. During the experiment, growth performance was evaluated by recording body weight, body weight gain, feed intake, feed conversion ratio and water intake. At 42 days of age all bird slaughtered for carcass analyses. At the end of the experiment 7 birds from each experimental group were selected and blood samples were analysed for free L-carnitine. Body weight gain and carcass weight was“ slgrfficâhtly^improved^by L-carnffine7 ”ascorbic acid or' L- carnitine+ascorbic acid supplementation under hot temperature. Dietary supplemental ascorbic acid induced a reduction in the ratio of co6/co3 in tissues. co3 contents of tissues decreased by supplemental L-carnitine and/or ascorbic acid under both temperature regimes. The objectives of the study wese to be more effective supplemental L-carnitine in the drinking water instead of feed and to alleviate growth-promoting effects in broiler chickens fed on diets L-carnitine, ascorbic acid or with combination under heat stress.