Yüksek kültürlü linyitlerin ve linyit-asfaltit karışımlarının doğrudan katalitik hidrojenasyonu
Direct catalytic hydrogenation of high sulphur-lignite and lignite-asphaltite mixture
  1. Tez No: 135740
  2. Yazar: ÖMER GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY ERBATUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sıvılaştırma, Linyit, Asfaltit, Birlikte işleme, Liquefaction, Lignite, Asphaltite, coprocessing
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
oz DOKTORA TEZİ YÜKSEK KÜKÜRTLÜ LİNYİTLERİN VE LINYIT-ASFALTIT KARIŞIMLARININ DOĞRUDAN KATALİTİK HİDROJENASYONU ÖMER GUL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman. Prof. Dr. Oktay Erbatur Yıl: 2003, Sayfa: 194 Jüri : Prof Dr. Oktay ERBATUR Prof Dr. Mesut ANIL Prof. Dr. Ayla ÇALIMLI Prof. Dr. Hamıt BOZTEPE Doç. Dr. E. Sultan GİRAY Yüksek kükürtlü iki linyit (Mengen ve Kangal) ve bir asfaltit (Avgamasya) seçilerek ayrı ayrı ve ayrıca linyit/asfaltit karışımları hazırlanarak bunların sıvılaşma davranışları incelenmiştir. Sıvılaştırma tepkimeleri tek aşamalı, çözücüsüz-katalızörlü(AHM/ATTM), çözücüsüz-katalizörsüz, değişen çözücü/kömür oranlarında katalizörlü(ATTM) veya katalizörsüz, değişik çözücülü olarak gerçekleştirilmiştir. Kangal linyiti ile ayrıca iki aşamalı deneyler yapılmıştır. Yapılan sıvılaştırma deneyleri sonucunda hem gaz+oil hem de toplam dönüşüm açısından Mengen için en iyi koşulun ATTM/tetralin(l:l)/450°C/30 dk. olduğu tespit edilmiştir. Mengen kömürünün sıvılaştmlmasmda denenen diğer çözücülerin (THQ ve Çayırhan linyitinin sıvılaştırılmasından elde edilmiş ham oil) oilin içerikleri ve elde edilen gaz+oil verimleri açısından uygun çözücüler olmadıklarına karar verilmiştir. Kangal için en yüksek gaz+oil ve toplam dönüşüm, ATTM/tetralin(2:l)/450°C/30 dk. koşulunda elde edilmiştir. Gaz+oil açısından asfaltit için, ATTM/çözücüsüz/450°C/30 dk., toplam dönüşüm açısından ATTM/çözücüsüz/400°C/30 dk. optimum koşul olarak belirlenmiştir. Hem Mengen hem de Kangal kömürlerinin asfaltit ile değişik oranlarda harmanlanarak linyitler için saptanan optimum koşullarda (çözücüsüz ve katalizörlü) sıvılaştırılmalarının uygun olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Phd THESIS DIRECT CATALYTIC HYDROGENATION OF HIGH SULPHUR- LIGNITE AND LIGNITE-ASPHALTITE MIXTURE OMER GUL DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES ÇUKUROVA UNIVERSITY Supervisor: Prof. Dr. Oktay Erbatur Year: 2003, Pages: 194 Jury : Prof.Dr. Oktay ERBATUR Prof Dr. Mesut ANIL Prof. Dr. Ayla ÇALIMLI Prof. Dr. Hamıt BOZTEPE Assoc. Prof E. Sultan GİRAY Two high sulfur lignites (Mengen and Kangal) and an asphaltite (Avgamasya) were hydroliquefied with/without catalyst. Lignite/asphaltite blends impregnated with ATTM in different ratios were also hydroliquefied. Liquefaction experiments were done as single stage with no solvent-catalyst(AHM/ATTM), no solvent-no catalyst, different solvent/coal ratios with/without catalyst and different solvent with/without catalyst. Temperature staged liquefactions were also carried out for Kangal lignite. Optimum conditions determined for Mengen lignite for both gas+oil and for total conversion were ATTM/tetralin(l :1 )/450°C/30 min.. Other tested solvents (THQ and lignite-derived oil) were not suitable according to the corresponding oil contents and gas+oil yields. The maximum gas+oil and total conversion for Kangal lignite was obtained at ATTM/tetralin(2:l)/450°C/30 min. conditions. Asphaltite gave maximum gas+oil yield at ATTM/no solvent/450°C/30 min., while total conversion was obtained at ATTM7no solvent/400°C/30 min.. Under optimum conditions determined for liquefaction of lignites, the blends of Mengen and Kangal lignites with asphaltite were found to be not suitable for liquefaction.